Smrt legende košarke

U padu helikoptera poginuli Kobe Bryant, njegova kći i još sedam osoba. Objavljeni detalji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Nije bilo preživjelih. Imamo potvrdu koja pokazuje na to da je u helikopteru bilo devet ljudi, pilot i osam putnika", izjavio je na konferenciji za novinare šerif Los Angelesa Alex Villanueva



CALABASAS Jedan od velikana NBA-e košarkaš Kobe Bryant poginuo je u nedjelju u padu helikoptera u blizini Los Angelesa, zajedno sa svojom 13-godišnjom kćerkom Giannom te sedam putnika i posadom helikoptera, izjavili su su dužnosnici.


Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Angelesa.


“Nije bilo preživjelih. Imamo potvrdu koja pokazuje na to da je u helikopteru bilo devet ljudi, pilot i osam putnika”, izjavio je na konferenciji za novinare šerif Los Angelesa Alex Villanueva. 




Odbio je identificirati bilo koje žrtve.


Na pitanje novinara vjeruje li daje na mjestu nesreće bilo devet tijela, nakon što je u ranijim izvješćima naznačeno samo pet mrtvih, Villanueva je rekao: “To je naše uvjerenje, da.”


Povjerenik NBA-a Adam Silver potvrdio je da su Bryant i njegova kćerka Gianna među poginulima pa je uputio sućut Bryantovoj supruzi Vanessi.


NBC News je objavio da su još poginuli suigračica iz košarkaške ekipe Bryantove kćeri te roditelj suigračice i pilot.



Pozivajući se na pomoćnog trenera Rona La Ruffa objavljeno je da je poginuo i trener bejzbol kluba Orange Coast John Altobelli. Među poginulima je, piše TMZ, i Christina Mauser, košarkaška trenerica.


Loši vremenski uvjeti i magla


Ured šerifa Los Angelesa još nije objavio uzrok pada helikoptera, ali pretpostavlja se da je razlog u jako lošim vremenskim uvjetima. Meteorolog CNN-a Michael Guy opisao je da je u vrijeme pada helikoptera nad tim područjem vladala jako loša vidljivost s dosta magle.


– Vlažnost zraka bila je 100 posto, što znači da je zrak bio poput juhe, izjavio je CNN-ov meteorolog.


Helikopter u kojem je putovao Bryant više je puta kružio i mijenjao visinu, piše TMZ. Nekoliko su puta kružili na području Zoološkog vrta u Los Angelesu, letjeći poprilično nisko. Pretpostavlja se da su čekali da se magla raziđe.



Oko 9.30 sati pilot je kontaktirao zračnu luku Burbank, a deset minuta kasnije našli su se usred još veće magle. TMZ javlja da je helikopter tada okrenuo na jug, što je bilo kobno, jer letjeli su prema planinskom području. Pilot se naglo popeo s 350 na 600 metara visine, a nekoliko trenutaka kasnije, čini se, udarili su u planinu.


Svijet sporta u šoku, oglasio se i predsjednik Trump


NBA liga i svijet sporta u šoku su nakon objave kako je jedan od najboljih američkih košarkaša svih vremena Kobe Bryant (41) poginuo u padu helikoptera u Calabasasu, gradu u američkoj saveznoj državi Kalifornija.


“Kobe je bio besmrtan, Ponekad svemir uzrokuje ove stvari,” kazala je zvijezda NBA lige i Los Angeles Lakersa LeBron James.



“Zaprepašten sam. Riječi ne mogu niti približno opisati kako se osjećam. Ovo je nevjerojatno tužan i tragičan dan,” poručila je legenda Chicago Bullsa Scottie Pippen.


“Svi igrači su maštali kako će jednog dana postati poput njega, ili poput Michaela Jordana prije njega. Teško je ovo,” rekao je bivši trener Stan Van Gundy.


Supruga Janet i ja nemamo riječi kojima bismo mogli opisati šok i tugu koju osjećamo nakon smrti Kobea Bryanta. Upućujemo molitve za njega i njegovu obitelj,” napisao je najveći hokejaš svih vremena Wayne Gretzky.



“Već nam nedostaješ,” objavila je NFL legenda Tom Brady.


Ne, Bože, ne!”, objavio je na Twitteru Dwyane Wade, dok je Luka Dončić iz Dallas Mavericksa objavio tvit: “Ne molim! To ne može biti istina.”


“Već nam nedostaješ”, objavio je Tom Brady.



“No, no, nooooooo,” napisao je hrvatski košarkaš Mario Hezonja, dok je Ivica Zubac dodao: “To ne može biti istina.”


Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump.


“Stigle su vijesti da su košarkaška legenda Kobe Bryant i još tri osobe poginuli u padu helikoptera u Kaliforniji. To je strašna vijest,” napisao je Trump na twiteru.


Jedan od najboljih svih vremena


Bryant je smatram jedinim od najboljih NBA košarkaša svih vremena. Cijelu svoju 20-godišnju karijeru je proveo u Los Angeles Lakersima osvojivši pet naslova NBA prvaka (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dva je puta bio MVP finala (2009, 2010), jednom MVP sezone (2008), čak je 17 puta biran za nastup na “All-Star” utakmici, a 11 puta je bio članom najbolje petorke sezone.



S američkom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, te četiri godine kasnije u Londonu.


Karijeru je završio u travnju 2016. godine, a odigrao je 1.346 utakmice i oborio niz rekorda. Sa 33.643 postignuta koša nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice svih vremena, a ispred njega su samo Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928) i Lebron James (33.655). Upisao je i 7.047 skokova i 6.306 asistencija.



Bryant je rođen u 23. kolovoza 1978. u Philadelphiji, a sa šest godine se preselio u Italiju gdje je njegov otac Joe Bryanta dobio košarkaši angažman. S trinaest godina Byrant se vratio u Sjedinjene Države, a košarku je počeo igrati u srednjoškolskoj momčadi “Lower Merion High School”.


Na NBA draftu 1996. izabran je kao 13. pick prve runde, a uzeli su ga Charlotte Hornetsi. Međutim, Los Angeles Lakersi su ponudili Hornetsima zamjenu ponudivši im Vladu Divca. Hornetsi su prihvatili ponudu, a Bryant je postao prvi bek koji je direktno iz srednje škole prešao u najjaču ligu na svijetu.