Teror

U napadu u Jordanu najmanje devetoro mrtvih, među njima Kanađanka

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 20.44 Jordan je u nedjelju objavio da još traje operacija protiv šestorice terorista koji su se zabarikadirali u križarskoj utvrdi kod grada Karaka, nakon pucnjave u kojoj je poginulo najmanje devetero ljudi.


Služba za javnu sigurnost priopćila je da su žrtve petorica policajaca, tri jordanska civila i kanadska turistkinja.Glasnogovornik vlade Mohammad al-Momani rekao je državnoj televiziji da je operacija eliminacije naoružanih napadača u posljednjoj fazi, ne navodeći pojedinosti.

Očevici prenose da se povremena pucnjava može čuti oko dvorca iz kojeg su policajci evakuirali dio turista u obilsku jednog od napoznatijih turističkih odredišta u Jordanu.


Policija u tom planinskom gradu ranije je objavila da je evakuirala desetoro ljudi, uključujući strane turiste, ali da ih još ima u utvrdi iz razdoblja Križarskih ratova, oko 120 kilometara južno od glavnog grada Ammana.




—————–


Sedam osoba, među kojima je kanadska turistkinja, ubijeno je u nedjelju u nizu oružanih napada na policiju blizu turističkog mjesta u Jordanu, izvijestila je sigurnosna služba te zemlje.


Služba za javnu sigurnost priopćila je da su žrtve četvorica policajaca, dva jordanska civila i kanadska turistkinja.


Sigurnosni izvor je nešto ranije rekao za AFP da je u napadu pet osoba poginulo a devet ranjeno.


Premijer Hani Mulqi koji je u vrijeme napada držao govor u parlamentu, rekao je da su »specijalne snage i policija okružili desetoricu naoružanih ljudi koji su se zabarikadirali u utvrdi u Karaku«.


Napadi za koje još nitko nije preuzeo odgovornost, dogodili su se u Karaku, turističkom odredištu poznatom po križarskoj utvrdi iz 12. st., 120 km južno od prijestolnice Ammana.


Jordan je član protudžihadističke međunarodne koalicije koja od 2014. bombardira skupinu Islamsku državu u Siriji i u Iraku. Monarhija sudjeluje u zračnim udarima na džihadiste i na njezinu su teritoriju stacionirane snage koalicije.


U bombaškom napadu u lipnju za koji je odgovornost preuzeo IS poginula su sedmorica jordanskih graničara blizu sirijske granice.