Krvavi napadi

U napadu Asadovih snaga i Rusa na Islamsku državu ovaj vikend ubijeno i najmanje 19-ero djece

Hina

Reuters

Reuters

U posljednjih nekoliko tjedana vladine su snage pojačale zračne napade i granatiranje na istočnu Gutu da bi odande protjerale pobunjenike. Ta je pokrajina zadnje četiri godine pod opsadom snaga sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada



Najmanje je 57 civila, među kojima 19 djece ubijeno u subotu u napadima vladinih snaga i njihovih ruskih saveznika u dvjema regijama ratom opustošene Sirije, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.


Ratnim zrakoplovima, za koje se vjeruje da su ruski, napadnuto je selo al-Shafah u istočnoj pokrajini Deir al Zour pod kontrolom militanata Islamske države. Pritom su smrtno stradala 34 civila, među kojima 15 djece, izvijestio je opservatorij.


Ovaj su mjesec vladine snage i njihovi saveznici ponovno preuzeli kontrolu nad jednim od ključnih gradova u naftom bogatom Deir al Zouru, Albu Kamalu. Grad je strateški važan za Islamsku državu jer je povezivao područja pod kontrolom te radikalne grupe s regijama u susjednom Iraku.




U zračnim napadima i granatiranju u pobunjeničkom uporištu u istočnoj Guti, blizu Damaska u nedjelju je ubijeno 23 civila, među kojima četvero djece.


Glasnogovornik civilne zaštite za dpa je kazao da su vladini zrakoplovi u nedjelju napali tržnicu u Mesrabi, gdje je ubijeno najmanje 17 ljudi, a 50 ih je ozlijeđeno.


U posljednjih nekoliko tjedana vladine su snage pojačale zračne napade i granatiranje na istočnu Gutu da bi odande protjerale pobunjenike. Ta je pokrajina zadnje četiri godine pod opsadom snaga sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada.


Prošli je mjesec visoki povjerenik UNHCR-a Zeid Ra’ad al Hussein stanje u istočnoj Ghouti, u kojoj je pod opsadom 350.000 civila, ocijenio sramotnim.