Istočna Guta

U napadima sirijske vojske stotinjak mrtvih, među njima brojne žene i djeca

Hina

Reuters

Reuters



U napadima sirijske vojske na pobunjeničku enklavu Istočna Guta u posljednja 24 sata poginulo je gotovo sto ljudi, među njima brojne žene i djeca, objavio je kasno u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


»Intenzitet granatiranja i zračnih napada na Istočnu Gutu ukazuje da snage sirijskog režima spremaju kopneni napad«, upozorio je Rami Abdel Rahman, čelnik SORH-a.Broj poginulih vjerojatno će rasti jer je ranjenih 470, što je broj s kojim bolnice teško izlaze na kraj.

Zračni napadi i topnička paljba nastavljaju se na tom području koje je od 2013. pod opsadom snaga režima Bašara al-Asada, To je jedno od posljednjih područja pod kontrolom pobunjenika.


Oko 400.000 ljudi u tom području uglavnom je odsječeno od humanitarne pomoći a aktivisti su upozorili da je situacija dramatična jer zalihe hrane i medicinskih potrepština nestaju.




»Humanitarno stanje s civilima u Istočnoj Guti izmiče kontroli«, rekao je Panos Moumtzis, UN-ov regionalni koordinator za sirijsku krizu. »Hitno je potrebno okončati tu ljudsku patnju«, naglasio je.