Ekologija

U TRGOVINAMA ŠIROM SVIJETA Ikea će do 2020. obustaviti prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Najava obustave prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu sastavni je dio planova Ikee da ubuduće u proizvodnji koristi isključivo obnovljive materijale kao i one koji se mogu reciklirati. Također žele do 2025. potpuno eliminirati emisiju štetnih plinova. U planu je i povećanje ponude bezmesnih jela i grickalica u Ikeinim restoranima.



LONDON – Švedski maloprodajni div Ikea najavio je da će do 2020. godine prestati prodavati plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, prenose britanski mediji.


Prodaja će biti obustavljena u svim Ikeinim trgovinama širom svijeta, a iz švedske kompanije dodaju da će ubuduće kreirati proizvode koji će se moći prepraviti, preprodati i reciklirati.


Potez švedske kompanije nadovezuje se na najavu Europske unije da će zabraniti plastične proizvode poput slamki, higijenskih i štapića za miješanje pića te držača balona.




Plastika za jednokratnu upotrebu može teško ugroziti život u morima, napominje BBC.


Najava obustave prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu sastavni je dio planova Ikee da ubuduće u proizvodnji koristi isključivo obnovljive materijale kao i one koji se mogu reciklirati. Također žele do 2025. potpuno eliminirati emisiju štetnih plinova.


U planu je i povećanje ponude bezmesnih jela i grickalica u Ikeinim restoranima.


“Zbog naše veličine i globalnog dosega imamo priliku inspirirati više od milijardu ljudi i omogućiti im da žive bolje, u okviru granica koje naš planet može podnijeti”, kazao je izvršni direktor Inter Ikea Groupa Torbjorn Loof.


“Ustrajemo u namjeri da preuzmemo vodeću ulogu u suradnji sa svima – od dobavljača sirovina sve do naših klijenata i partnera”, dodao je Loof.