Epidemija

U Sloveniji 341 zaraženi koronavirusom, u 24 sata 22 nova slučaja. Oboljelo i 21 dijete

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prema informaciji Instituta za javno zdravlje do sada provedeno 10.980 testiranja



LJUBLJANA U Sloveniji je do petka u 14 sati potvrđen 341 slučaj zaraženih koronavirusom te su u međuvremenu potvrđena 22 nova slučaja zaraze u odnosu na jučer, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje.


Prema informaciji Instituta do sada provedeno 10.980 testiranja.


Potvrđeno je da je među zaraženima 21 dijete, a pozitivan na koronavirus je i jedan od zamjenika mariborskog gradonačelnika, javljaju mediji.




Slovenija se, po ocjeni epidemiologa, trenutno nalazi u ranoj fazi epidemije koja je proglašena prošli tjedan pa će broj onih koji će uskoro trebati hospitalizaciju idućih dana porasti.


Od danas su na snazi najstrože mjere samoizolacije i izbjegavanja socijalnih kontakata kako bi se širenje virusa ograničilo. Zabranjeni su izlasci i okupljanja ljudi na javnim površinama i prostorima, a prekršitelji će se novčano kažnjavati.


Iz te su odredbe izuzeti članovi iste obitelji ili domaćinstva ako se drže propisane distance koja smanjuje mogućnost zaraze, te službene osobe, poput vojske, policije, civilne zaštite i potpornih službi koje rade na obuzdavanju epidemije.


O aktualnom stanju, mjerama za smirivanje epidemije i o pripremljenosti zdravstvenog sustava i ostalih službi popodne će na konferenciji za novinare govoriti ministar zdravstva Tomaž Gantar, unutarnjih poslova Aleš Hojs i glasnogovornik državnog kriznog stožera Jelko Kacin.