Lourdes

U Gospinom svetištu pljačkaju hodočasnike: Svi su pozvani na oprez zbog džepara

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Riječ je o jednom od najcjenjenijih svetišta za oko 1,2 milijardi svjetskih katolika. Vjeruje se da se Djevica Marija u tamošnjoj spilji 1858. ukazala siromašnoj četrnaestogodišnjakinji.



LOURDES – Hodočasnici u Lourdesu na jugu Francuske, usredotočeni na blagoslov Majke Božje koju očekuju u tom gradiću, sve su više žrtve džepara, upozoravaju lokalne vlasti.


Krađe su se više nego udvostručile otkad su u gradić stigle organizirane bande, privučene lakoćom džeparenja.


„Mnogi vjeruju da se ništa ne može dogoditi kad stignu u Lourdes, pa na svoje torbe ne paze toliko kao što bi to činili u Parizu“, ističe Philippe Subercaze, gradski vijećnik zadužen za sigurnost.




„U Lourdesu vjeruju da će ih Djevica zaštititi i da im se ništa ne može dogoditi.“


Riječ je o jednom od najcjenjenijih svetišta za oko 1,2 milijardi svjetskih katolika. Vjeruje se da se Djevica Marija u tamošnjoj spilji 1858. ukazala siromašnoj četrnaestogodišnjakinji.


Gradić s oko 14 tisuća stanovnika prošle je godine imao više od 770 tisuća posjetitelja. Većina ih je stigla iz Italije, Španjolske, Velike Britanije i Irske.


Lokalni tužitelj Pierre Aurignac kazao je kako je zabilježena „statistička eksplozija“ slučajeva džeparenja – sa 117 koliko ih je bilo u prvih devet mjeseci prošle, do 274 koliko ih je zasad bilo u 2019. godini.


„Zanima ih gotovina“, otkriva Aurignac.


Većina krađa događa se u gradskom središtu, u ulicama s dućanima koje okružuju samo Svetište „Naše Gospe od Lourdesa“.


Općina je od prošle godine zbog toga postavila oko 50 kamera, uz one koje je postavilo Svetište.


„To su vrlo organizirani profesionalci“, rekao je Subercaze o džeparima.


„Stižu u valovima i stalno se mijenjaju. Čim je jedan identificiran ili uhićen, zamijenjen je. To je igra mačke i miša“.


No i hodočasnici su sve oprezniji.


„Jednom paru su prije nekoliko dana ukradene stvari, pa sam opreznija“, naglasila je Anna Maria koja je na jug Francuske došla iz Napulja.