Ruganje žrtvama

U BiH se postrojili pripadnici četničkog pokreta. Slave zločinca Dražu Mihailovića

Hina

Reuters

Reuters

Prema procjenama koje je izradio Vladimir Žerjavić, ugledni hrvatski stručnjak za demografiju, u zločinima koje su počnile postrojbe pod Mihailovićevom zapovjedništvom ubijeno je najmanje 15 tisuća Hrvata i 29 tisuća Bošnjaka



Više stotina pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se u nedjelju u Višegradu kako bi tamo odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.


U odorama koje asociraju na one što su ih četnici nosili tijekom Drugog svjetskog rata te uz njhovo znakovlje i ratne zastave oko 200 okupljenih postrojili su se u središtu Višegrada.


»On (Mihailović) je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpkog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista«, izjavio je novinarima u Všegradu Dušan Sladojević koji se predstavio kao »predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske«.




Razlog zbog kojega se sljednici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u ožujku u Višegradu je činjenica da je Mihailović u okolici tog gradića zarobljen 1946. godine u akciji tadašnje jugoslavenske službe državne sigurnosti.


Nakon uhićenja mu je suđeno, izrečena mu je smrtna kazna zbog odgovornosti za ratne zločine koje su počinili četnici pod njegovim zapovjedništvom a potom je strijeljan, vjerojatno su svibnju 1946.


No vlasti u Srbiji su u sklopu procesa rehabilitacije nacističkih suradnika iz Drugog svjetskog rata to osigurale i za Mihailovića. Viši sud u Beogradu je 2015. godine proglasio ništavnim suđenje provedeno 1946. godine te je Mihailoviću posmrtno vratio građanska prava.


Prema procjenama koje je izradio Vladimir Žerjavić, ugledni hrvatski stručnjak za demografiju, u zločinima koje su počnile postrojbe pod Mihailovićevom zapovjedništvom ubijeno je najmanje 15 tisuća Hrvata i 29 tisuća Bošnjaka, tadašnjih muslimana.


Posebice teški zločini počinjeni su upravo na području istočne Bosne gdje se u protekim godinama okupljaju Mihailovićevi štovatelji.


Najveći dio stradalih Bošnjaka ubijen je na području Foče i Višegrada a slični zločine zločine tamo su počinile i srpske paravojne postrojbe u posljednjem ratu u kojemu je iz Višegrada protjerano gotovo svo bošnjačko stanovništvo koje je do 1992. godine bilo većinsko a ubijeno je više od 1700 muškaraca, žena i djece.


»Sramotno je da državne institucije nijemo promatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama. Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH«, izjavila je za portal Faktor Bakira Hasečić, predsjednica udruge »Žena-žrtva rata« koja je i sama protjerana iz Višegrada.