Snježna oluja

U Austriji i Njemačkoj i dalje prijete opasne snježne lavine: Samo danas bi moglo pasti još pola metra novog snijega

Hina

Reuters

Reuters

U Bavarskoj je u četvrtak jedan devetogodišnjak izgubio život nakon što se na njega pod težinom snijega srušilo stablo. U utorak je jedan umirovljenik poginuo nakon pada s krova s kojeg je htio očistiti snijeg



Rekordne količine snijega u četvrtak i dalje ugrožavaju svakodnevicu u velikim dijelovima Austrije, Njemačke i Češke a meteorolozi za kraj tjedna najavljuju nove oborine.


Od vikenda je u samo u Austriji u nesrećama uzrokovanim velikim količinama snijega poginulo sedam osoba.


U Bavarskoj je u četvrtak jedan devetogodišnjak izgubio život nakon što se na njega pod težinom snijega srušilo stablo. U utorak je jedan umirovljenik poginuo nakon pada s krova s kojeg je htio očistiti snijeg.


Gorska služba spašavanja je u okrugu Zell am Seea spasila devetero turista iz istočne Europe koji su se, usprkos upozorenjima od lavina, kretali izvan obilježenih staza.Meteorolozi su za Austriju samo za petak najavili nove oborina s preko pola metra novog snijega. Najviši stupanj opasnosti od lavina proglašen je u Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

Turistička zajednica bilježi i smanjenje kratkoročnih bukinga za 50 posto.


U noći na četvrtak stotine vozača je satima bilo zameteno na autocestama na jugu Njemačke.


Prema priopćenju policije posebne probleme zadaju teretna vozila koja zbog nedostatne zimske opreme blokiraju promet i prolazak ralica.


U Berchtesgadenu, jugoistočno od Muenchena, vlasti su u četvrtak proglasile stanje prirodne katastrofe. U ovom okrugu je nekoliko mjesta odsječeno od svijeta.


Snijeg je osim Bavarske pao i u dijelovima istočnonjemačke savezne pokrajine Saske. U gradu Chemnitzu gradske vlasti su do daljnjega obustavile ukope na lokalnom groblju zbog velike količine novog snijega.


U dijelovima Češke, oko grada Jablonec nad Nisou, proglašeno je izvanredno stanje a zatvoreni su i granični prijelazi prema Poljskoj u tom dijelu zemlje.


Iz Švicarske stiže vijest da se u četvrtak poslije podne na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 na hotel obrušila 300 metara široka lavina pri čemu je ozlijeđeno troje ljudi.


Vozila i dijelovi hotela su pod masama snijega, objavila je policija kantona Appenzell Ausserrhoden.


Hitne službe i dalje pokušavaju utvrditi ima li nestalih.