Washington Post

Trump ponovo optužen za veze s Moskvom: Uzeo bilješke prevoditelja i tražio da šuti o razgovoru s Putinom

Hina

Reuters

Reuters

 Američki predsjednik Donald Trump suočen je s novim optužbama za veze s Rusijom, piše Washington Post navodeći da je predsjednik pokušao prikriti pojedinosti svojih pet razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u protekle dvije godine. Pozivajući se na bivše i sadašnje vladine dužnosnike, američki dnevni list navodi da ne postoji niti jedno podrobno izvješće razgovoraa Trumpa s Putinom na pet različitih mjesta tijekom posljednje dvije godine.

Nakon susreta s ruskim predsjednikom u Hamburgu 2017. godine, republikanski milijarder čak je uzeo bilješke svog prevoditelja i tražio od njega da članovima administracije ne otkrije sadržaj razgovora, piše dnevni list.


Na pitanje kanala Fox u subotu navečer o tim novim optužbama Trump ih nije jasno opovrgnuo.»Ništa ne skrivam, potpuno mi je svejedno«, jednostavno je rekao američki predsjednik.Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders rekla je da je članak Washington Posta »sramotno netočan pa ga i ne treba komentirati«.»Ljevičarski mediji su potratili dvije godine pokušavajući prikazati lažni skandal o dosluhu između Moskve i Trumpove ekipe predizborne kampanje predsjedničkih izbora 2016.«, rekla je Sanders. Washington Post je objavio te informacije dan pošto je New York Times otkrio da je FBI 2017. pokrenuo istragu o tome je li predsjednik Donald Trump radio za Rusiju.Protivno američkoj tradiciji prema kojoj predsjednika uvijek prate savjetnici koji rade bilješke tijekom službenih sastanaka, Donald Trump je u Helsinkiju 16. srpnja 2018. nasamo razgovarao s Vladimirom Putinom, bez drugih svjedoka osim njihovih prevoditelja. Nakon sastanka u Helsinkiju Trumpa su kritizirali za izdaju američkih interesa optuživši da više vjeruje Putinu koji je negirao rusko miješanje u američke predsjedničke izbore, nego vlastitim obavještajnim agentima koji su tvrdili suprotno.FBI je po pisanju New York Timesa sumnjao u moguću povezanost Trumpa s Rusijom još od predsjedničke kampanje 2016.Trump kategorički niječe sve takve optužbe i redovito kritizira Roberta Muellera, posebnog istražitelja zaduženog za istragu o ulozi Rusije u američkim predsjedničkim izborima, nazivajući njegovu istragu »lovom na vještice«.Muellerova istraga rezultirala je podizanjem više optužnica i osuda Trumpovih bliskih suradnika.