Kaos

Tripoli uzdrmali noćni zračni napadi i eksplozije. Korišteni dronovi?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nije bilo jasno stoji li avion ili bespilotna letjelica iza tog napada, koji je izazvao žestoku antizračnu vatru



TRIPOLI Nekoliko zračnih napada i eksplozija uzdrmalo je u noći sa subote na nedjelju libijski glavni grad Tripoli, rekli su stanovnici, u eskalaciji dvotjedne ofanzive istočnolibijskih snaga na grad koji drži međunarodno priznata vlada.


Reutersov reporter i nekoliko stanovnika rekli su kako su vidjeli avion koji je kružio više od 10 minuta iznad glavnog grada kasno u subotu, i da je zujalo prije otvaranja vatre na nekolilko područja.


Zrakoplov se čuo ponovno iza ponoći, kada je ponovno kružio više od deset minuta, prije nego što je snažna eksplozija uzdrmala tlo.




Nije bilo jasno stoji li avion ili bespilotna letjelica iza tog napada, koji je izazvao žestoku antizračnu vatru.


Stanovnici su izvijestili o napadima dronova u posljednje vrijeme, ali za to nije bilo potvrde, a eksplozije koje su se sada čule u središtu grada bile se glasnije nego proteklih dana.


Svjedoci su također izbrojali nekoliko raketnih udara, od kojih je jedan očito pogodio vojni kamp snaga lojalnih Tripoliju u okrugu Sabaa na jugu glavnog grada gdje se odvijaju najžešće borbe između sukobljenih snaga.


Vlasti su zatvorile jedini tripolski funkcionirajući aerodrom, prekinuvši veze s gradom od oko 2,5 milijuna stanovnika.


Zračna luka u Misrati, gradu 200 kilometara istočno od Tripolija, ostala je otvorena.


Libijska nacionalna vojska (LNA) lojalna zapovjedniku Khalifi Haftaru započela je ofanzivu prije dva tjedna, ali nije bila u stanju probiti vladinu južnu obranu.


Ako se potvrdi da je riječ o napadu dronovima to bi moglo upućivati na sofisticiranije ratovanje. LNA je do sada uglavnom koristila zastarjele sovjetske avione iz zračnih snaga Muamara Gadafija, svrgnutog 2011., a manjka joj precizna vatrena moć i helikopteri, tvrde stanovnici i vojni izvori.