Zajedničko pismo

Tri europske zemlje optužuju Iran da razvija balističke projektile nuklearnih kapaciteta

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



BERLIN Iran razvija “balističke projektile nuklearnog kapaciteta” kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, upozorile su Njemačka, Velika Britanija i Francuska u zajedničkom pismu glavnom tajništvu Ujedinjenih naroda.


Veleposlanici tih zemalja u UN-u zahtijevaju od glavnog tajnika Antonia Guterresa da u sljedećem izvješću informira Vijeće da je iranska aktivnost u pogledu balističkih projektila u suprotnosti s rezolucijom Vijeća kojom se potvrđuje nuklearni sporazum s Iranom 2015.


“To pismo je očajnička laž kako bi prikrili njihovu bijedna nesposobnost u ispunjavanju minimuma obveza”, reagirao je Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.




Ako te zemlje žele uživati u “minimum vjerodostojnosti u svijetu, neka počnu provoditi svoj suverenitet, a ne popuštati američkim pritiscima”, rekao je.


Te tri sile podsjećaju da ta rezolucija obvezuje Iran da ne vodi nikakvu aktivnost povezanu s balističkim projektilima koji mogu nositi nuklearno oružje.


Te zemlje zabrinuto primjećuju da je Iran prekršio tu rezoluciju što tvrde na temelju snimaka objavljenim na društvenim mrežama od 22. travnja 2019. koje prikazuju pokus nove verzije balističkog projektila srednjeg dometa Shahab-3, za koji tvrde oni može nositi nuklearno oružje.


Sjedinjene Države su se 2018. povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu optužujući Iran da pokušava razviti projektile nuklearnog kapaciteta što Iranci niječu.


London, Berlin i Pariz navode druge dokaze razvoja balističkih projektila, kao lansiranje 2. kolovoza 2019. koje su izveli Houthi pobunjenici u Jemenu Borkana-3, balistilčkog projektila dometa oko 1300 km.


Tri sile spominju i lansiranje 24. srpnja 2019. balističkog projektila koji je prešao više od 1000 km, koji bi mogao biti Shahab-3 srednjeg dometa.


“Iran nastavlja širenje tehnologije balističkih projektila u regiji kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti”, rezimirale su tri europske zemlje.