Ostavka Davida Davisa

Theresa May imenovala Dominica Raaba novim ministrom za Brexit

Hina

Dominic Raab / Foto Reuters

Dominic Raab / Foto Reuters

Dosadašnji britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti »nevoljki sudionik« u planovima premijerke Therese May za napuštanje EuroUpske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima



LONDON – Britanska premijerka Theresa May imenovala je u ponedjeljak Dominica Raaba novim ministrom za Brexit nakon što je njegov prethodnik podnio ostavku u znak prosvjeda zbog planova vlade da zadrži što bliskije trgovinske veze s Europskom unijom.


U priopćenju iz ureda premijerke navodi se da je kraljica odobrila imenovanje Raaba koji je ranije obnašao dužnost ministra za stanovanje, zajednice i lokalne vlasti.Dosadašnji britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti »nevoljki sudionik« u planovima premijerke Therese May za napuštanje EuroUpske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU-om.


Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.




Glavni koordinator Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt izjavio je u ponedjeljak da se britanska vlada mora ujediniti glede pregovora o svom izlasaku iz EU-a nakon Davisove ostavke.


»Uživao sam surađivati s Davidom Davisom«, napisao je Verhofstadt na Twitteru izrazivši nadu da će Velika Britanija ujediniti glede svoje pozicije za zaključenje sporazuma s EU-om jer je nastavak pregovora u interesu i Britanije i EU-a.


Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU, May se našla pod snažnim pritiskom EU-a i brojnih tvrtki koji od nje traže da pokaže svoje pregovaračko stajalište.


Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.


Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži »opća pravila« s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time »Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke«.