Terorizam

Talačka kriza u Francuskoj: Snage reda ubile otmičara

Hina

REUTERS

REUTERS

Muškarac koji tvrdi da pripada Islamskoj državi oteo je taoce u supermarketu u gradiću Trebesu blizu Montpelliera.



Otmičar koji je izveo tri napada u Caracassonneu i Trebesu, na jugu Francuske ubijen je u napadu snaga reda u supermarketu u Trebesu, gdje je ostao s jednim policajcem, objavili su izvori bliski istrazi, prenosi AFP.


Policajac je ranjen vatrenim oružjem, kao i jedan vojnik, precizirali su ti izvori. Otmičar koji je rekao da pripada džihadističkoj skupini Islamska država, ubio je tri osobe i ranio još četiri tijekom tri napada izvedena u petak ujutro u Carcassonneu i u Trebesu.


—————




Napadač u južnoj Francuskoj ubio je nepoznatu osobu pucnjem u glavu u petak u gradu Carcassonneu prije no što je u obližnjem gradu Trebesu uzeo taoce, otkrio je Bruno Bartocetti, regionalni predstavnik policijskog sindikata SGP, prenosi britanska agencija Reuters.


Dva su grada udaljena oko 20 minuta vožnjom. BFM TV prenosi kako je muškarac upucao jednu osobu u automobilu i ozlijedio drugu prije no što je oteo vozilo, prenosi Reuters a BBC piše da je napadač u Carcassonneu pogodio u rame policajca koji je džogirao s kolegama, pozivajući se na Yvesa Lefebvrea glavnog tajnika policijskog sindikata.


Tijekom talačke krize u supermarketu u gradiću u blizini Montpelliera su ubijene najmanje dvije osobe, a vjeruje se da je riječ o istom napadaču koji tvrdi da pripada Islamskoj državi, prenosi AFP.


Kriza još uvijek traje, prenosi francuski Le Monde.


Gradonačelnik Trebesa rekao je da su u supermarketu ostali samo otmičar i jedan policajac, a da je velik broj kupaca i djelatnika uspio pobjeći.


Osumnjičeni je Marokanac u tridesetim godinama i tražio je oslobađanje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog od terorista koji su u studenom 2015. izveli terorističke napade u Pariz, pri čemu je poginulo 130 ljudi.


Abdeslam je proveo četiri mjeseca u bijegu, u ožujku 2016. je ulovljen u četvrti Molenbeek u Bruxellesu te je izručen Francuskoj.