Europska petica

TJEDAN U EU U PET SLIKA To je nama naša Europska unija dala

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters



NEMA VIŠE LOŠIJIH PROIZVODA, zavaravajućeg marketinga i izbjegavanja odštete: Europska komisija ozbiljno se primila posla oko direktiva iz područja potrošačkih prava, krpajući “rupe” u europskim propisima kako bi svi Europljani bili što zaštićeniji potrošači. A zaštićen potrošač je, valjda, i zadovoljan potrošač. Zadovoljan potrošač mogao bi, pak, postati i zadovoljni birač. Do europskih izbora ostalo je nešto više od godine dana pa nije zgoreg ljudima na opipljivom primjeru pokazati što je njima EU dala.


JEAN-CLAUDE JUNCKER KAO Tomislav Tolušić? Desetak dana nakon što je u Hrvatskoj u punu primjenu krenuo zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, vrlo sličan propis – za cijelu EU, naravno – predložila je i Europska komisija. Zabranile bi se, kažu u Bruxellesu, prakse poput otkazivanja narudžbi u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora, prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Cilj je zaštititi mala i srednja poduzeća te poljoprivrednike. Pa i oni su birači, zar ne?


POSTIZBORNOM KOMBINATORIKOM i dalje se bavi Italija. Ni iz drugog pokušaja, stranke i koalicije nisu bliže dogovoru o formiranju nove vlade. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji je upravo završio drugi krug konzultacija s čelnicima stranaka, čini se, pomalo gubi strpljenje. “Pričekat ću nekoliko dana i tada procijeniti kako nastaviti da bismo prekinuli zastoj”, poručio je, kao prenosi Hina, Mattarella, upozorivši da Italija hitno treba učinkovitu vladu s punim mandatom.




GOTOVO 30 KILOGRAMA uglavnom plastičnog otpada bilo je kobno za jednog kita kojeg je more prije dva mjeseca izbacilo na obale južne Španjolske. Europski mediji sada, pak, javljaju da su znanstvenici utvrdili od čega je uginula desetometarska ulješura. U njezinom probavnom sustavu nađeno je čak 29 kilograma smeća, većinom plastičnog, poput vrećica.


U POČETKU SE SIGURNO ČINILO kao jako dobra ideja. Što bi, uostalom, moglo poći po krivu s cestom koja svira? Kako bi vozače održali budnima i u pravom traku, uz cestu kraj jednog nizozemskog mjesta postavljene su vibracijske trake, koje, kada vozilo prijeđe preko njih, sviraju himnu sjeverne nizozemske pokrajine. Stanovnike je, međutim, cesta jednostavno izludila. Dovoljno da je par dana nakon otvorenja cesta svoje odsvirala.