Ktalonski vođa u Kopenhagenu

Španjolski sud neće tražiti izručenje Carlesa Puigdemonta iz Danske

Hina

»S obzirom da ne može zakonski biti izabran predsjednikom vlade Katalonije jer se mora pojaviti u parlamentu, uhićenjem u inozemstvu bi isprovocirao opravdanje. Mogao bi reći da je htio doći u parlament a da mu je to onemogućeno. Da ne bježi od pravosuđa već da mu je dolazak onemogućen«, naveo je sudac Llarena



MADRID Španjolski istražni sudac Pablo Llarena odbio je zahtjev državnog odvjetništva te neće od Danske zatražiti izručenje Carlesa Puigdemonta optuženog u Španjolskoj za pobunu protiv države, priopćio je Vrhovni sud.


Bivši predsjednik katalonske vlade Puigdemont sletio je u ponedjeljak ujutro iz Bruxellesa u Kopenhagen nakon čega je španjolsko državno odvjetništvo zatražilo od Llarene ponovno aktiviranje europskog uhidbenog naloga.


»S obzirom da ne može zakonski biti izabran predsjednikom vlade Katalonije jer se mora pojaviti u parlamentu, uhićenjem u inozemstvu bi isprovocirao opravdanje. Mogao bi reći da je htio doći u parlament a da mu je to onemogućeno. Da ne bježi od pravosuđa već da mu je dolazak onemogućen«, naveo je Llarena u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Vrhovnog suda.




Katalonski parlament je u ponedjeljak predložio Puigdemonta za novog predsjednika katalonske vlade čemu se protivi središnja španjolska vlada te stranke za cjelovitost Španjolske. Puigdemont će biti uhićen stupi li na španjolsko tlo.


U parlamentu u Barceloni rasprava o njegovom imenovanju mogla bi biti 31. siječnja. Španjolski premijer Mariano Rajoy i stranke koje podržavaju cjelovitost države ističu da on neće biti predsjednik vlade. Neprihvatljivo im je da iz Belgije upravlja Katalonijom gdje živi 7,5 milijuna stanovnika.


Puigdemont je poručio da se spreman vratiti dobije li od španjolske vlade jamstvo da neće biti uhićen. Tog jamstva nema. Tri stranke za nezavisnost Katalonije, koje su prošli mjesec osvojila 70 od 135 mjesta u parlamentu, inzistiraju da Puigdemont bude izglasan i imenovan bez fizičkog pojavljivanja u parlamentu, odnosno preko video ekrana. Bude li izabran, španjolska vlada će se žaliti Ustavnom sudu te zadržati izravno upravljanje Katalonijom iz Madrida.


Puigdemont je vodio katalonsku vladu od 2015. do 29. listopada kada ga je španjolska vlada razriješila dužnosti pod utjecajem izglasavanja nezavisnosti, nakon čega je on otišao u Belgiju. Odande pokušava pridobiti međunarodnu zajednicu za rješavanju katalonskog pitanja.


U ponedjeljak je prvi put napustio Belgiju. Tijekom dana namjerava sudjelovati na Sveučilištu u Kopenhagenu u raspravi o situaciji u Kataloniji a u utorak planira posjetiti danski parlament. Španjolsko državno odvjetništvo smatra da time nastavlja političku kampanju koja je dovela do najveće političke krize u Španjolskoj u posljednja četiri desetljeća.


Optužnica protiv 55-godišnjeg Puigdemonta podignuta je nakon izglasavanja nezavisnosti Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora, u katalonskom parlamentu 27. listopada.Llarena, nadležan za slučaj čelnika bivše vlade optuženih za pobunu, bio je od Belgije zatražio izručenje Puigdemonta i četvero dužnosnika nakon što su 29.listopada otišli ondje te odbili doći na saslušanje u Madrid.

Nakon toga je poništio zahtjev za izručenjem smatrajući da bi ga Belgija mogla izručiti jedino pod optužbom za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog španjolskom ustavu, ali ne i za neposluh i pobunu protiv Španjolske. U Španjolskoj mu žele suditi za sve točke optužnice, kao i ostalim bivšim dužnosnicima koji se nalaze u zemlji, a ovakvo izručenje bi moglo otežati zajedničko procesuiranje.


Bez obzira što su Puigdemont i još četvero optuženih dužnosnika u inozemstvu, u Španjolskoj će se nastavit sudski postupak protiv ostalih članova bivše vlade. Njih je saslušao istražni sudac Llarena, te se nalaze u pritvoru pored Madrida ili se brane sa slobode u Španjolskoj. Suđenje bi moglo početi na jesen.