Pohod naoružanog maloljetnika

Španjolski 13-godišnjak ubio profesora, ranio četvero ljudi

Hina

Šokirana djeca i policija pred školom u kojoj se dogodilo ubojstvo / Reuters

Šokirana djeca i policija pred školom u kojoj se dogodilo ubojstvo / Reuters

Dječak je nakon policijskog ispitivanja odveden na psihijatrijski odjel bolnice gdje pokušavaju otkriti motive napada koji je potresao Kataloniju. Dječak je došao u školu naoružan samostrelom, nožem i zračnim pištoljem te napao kolege i nastavnike



BARCELONA  Jedan profesor je ubijen, a četiri osobe su ranjene u jutarnjem ubilačkom pohodu 13-godišnjeg učenika naoružanog samostrelom, nožem i zračnim pištoljem u srednjoj školi na sjeveru Barcelone.


Dječak je nakon policijskog ispitivanja odveden na psihijatrijski odjel bolnice gdje pokušavaju otkriti motive napada koji je potresao Kataloniju, regiju na sjeveroistoku Španjolske.


Nastava u školi Juan Fuster počela je u 8 sati ujutro, no dječak se na drugom katu pred vratima učionice pojavio u 9,15. Kada mu je učiteljica španjolskog jezika otvorila vrata i rekla da uđe odapeo je u nju strelicu, a zatim isukao nož, ušao u razred te u nogu ranio kolegicu, kći ustrijeljene profesorice.




Učenici su počeli vikati od užasa što je na hodniku čuo profesor društvenih znanosti, no kada je ušao u razred dječak je u njega odapeo strelicu iz samostrela.


No, njegovu smrt izazvao je ubod nožem u trbuh, priopćila je policija koju je mobitelom pozvao netko od učenika. Ubijeni profesor ondje se nalazio na zamjeni. Napad je trajao do 9,20 sati, dakle pet minuta, tvrde svjedoci.


»Blaženi mobiteli. U minuti je stigla obavijest«, rekao je jedan roditelj čije je dijete bilo među ostalima evakuiranima prema autobusu gdje je policija obavljala obavijesne razgovore.


Uz ozlijeđenu učiteljicu i njenu kći, u bolnicu je odvezena još jedna učiteljica te 14-godišnji učenik čija su prsa probodena nožem.


Svi imaju lakše ozljede i u stabilnom su stanju.


Dječaka je policija zadržala na ispitivanju do 13 sati, a zatim je odveden na psihijatrijski odjel jedne bolnice gdje će ga pregledati prije nego dođe u ruke službe nadležne za maloljetnike.


Mlađi od 14 godina u Španjolskoj ne mogu biti kažnjeni za ubojstvo. Zakon nalaže edukativni i obiteljski tretman.


Za posjedovanje samostrela potrebna je ista dozvola kao za nošenje puške, no jedan od svjedoka tvrdi da je samostrel kućne izrade od drveta i olovaka.


U dječakovom ruksaku pronađen je materijal od kojeg je moguće napraviti molotovljev koktel, izvijestila je policija.


Na mjesto događaja ubrzo je stigao i gradonačelnik Barcelone Xavier Trias.


U 10 sati učenici su se vratili u razrede no umjesto nastave ondje su došli psiholozi. Nastava će početi u srijedu uz ceremoniju za poginulog profesora.


Prema svjedočenju nekih učenika, dječak je prošli tjedan izjavio da će ubiti profesore a zatim počiniti samoubojstvo. Policija to nije potvrdila.