Nova kriza

Smiruje se potres na burzama, a Njemačka optužuje: SAD vodi ekonomski rat preko Deutsche Bank

Branko Podgornik

U zadnji je tren izbjegnuta nova kriza u svijetu, smatraju analitičari / Foto REUTERS

U zadnji je tren izbjegnuta nova kriza u svijetu, smatraju analitičari / Foto REUTERS

Neki njemački zastupnici tvrde da je upravo Washington prouzročio prošlotjedni burzovni kolaps najveće njemačke financijske institucije čime je započela verbalna oluja



ZAGREB – Na svjetskim burzama smirio se potres nakon prošlotjednog šokantnog pada dionica Deutsche Bank, jedne od najvećih banaka u svijetu. Međutim, taj potres se početkom ovog tjedna pretvorio u verbalnu oluju. Neki njemački zastupnici optužili su SAD da provodi “ekonomski rat” protiv Deutsche Bank (DB), sugerirajući da je upravo Washington prouzročio prošlotjedni burzovni kolaps najveće njemačke financijske institucije.


Američke vlasti, naime, sredinom rujna zatražile su od DB-a plaćanje kazne od 14 milijardi dolara zato što je u SAD-u, poput ostalih banaka, manipulirao financijskim derivatima, koji su potaknuli financijsku krizu prije devet godina. Budući da je DB lani pao u gubitak od 6,9 milijardi eura i da mu se stanje ne poboljšava, malo tko vjeruje da će moći platiti tu golemu kaznu.


Pad dionica


Dionice DB-a stoga su se prošlog tjedna strmoglavile za 12 posto. U posljednjih godinu dana srozale su se za 60 posto, na najniže grane u posljednje 33 godine. Stvari su se smirile u petak, kad je objavljeno da će se DB nagoditi s američkim vlastima i kaznu smanjiti na 5,4 milijardi dolara. No, onda je verbalnu paljbu počeo Peter Ramsauer, šef odbora za gospodarstvo u njemačkom parlamentu.




– Lihvarski zahtjev za odštetu (kazna DB-u od 14 milijardi) ima karakteristike ekonomskog rata, izjavio je Ramsauer, napominjući da SAD ima dugu tradiciju u vođenju ekonomskih ratova kada to koristi američkom gospodarstvu. Zastupnik u Europskom parlamentu Markus Ferker (CSU) dodao je kako je američka kazna DB-u vraćanje “milog za drago”, nakon što je Europska komisija u kolovozu nametnula američkoj kompaniji Apple da Irskoj plati 13 milijardi eura poreza. Iz Ferkerovih riječi očito je da u “ekonomskom ratu” ne sudjeluje samo SAD, nego i Europska unija, odnosno Njemačka kao najjači faktor.


Stabilnost u svijetu


Obračuni su počeli prije godinu dana, kad su Amerikanci zatražili od Volskwagena plaćanje kazne od 18 milijardi dolara, jer je lažirao uređaje za kontrolu ispušnih plinova iz automobila. Potkraj kolovoza njemački vicekancelar Sigmar Gabriel (SPD) polio je hladnim tušem američkog predsjednika Obamu, koji želi da EU do kraja njegova mandata prihvati stvaranje goleme zone slobodne trgovine (TTIP) sa SAD-om. Gabriel je izjavio da su pregovori o TTIP-u propali, što su potvrdili i članovi francuske vlade. Usporedo s time, Bruxelles je nametnuo plaćanje poreza Appleu, a potom je Washington opalio po njemačkoj banci.


Međunarodni monetarni fond (MMF) u lipnju je objavio da Deutsche Bank ima velike slabosti zbog kojih je postao najveća sistemska prijetnja financijskoj stabilnosti u svijetu. Ako u DB-u stvari krenu po zlu, uzdrmat će se još barem 30 velikih banaka u svijetu, od Japana do Amerike, prema MMF-u. Promatrači vjeruju da bi mogući kolaps DB-a potaknuo novu financijsku krizu u svijetu. Njemački političari su svjesni da su nevolje DB-a nastale onog trenutka kad se odmaknuo od klasičnog bankarskog poslovanja i počeo oponašati američke banke. Bacio se u financijske derivative, koji su već koštali glave banku Lehman Brothers. Direktor DB-a John Cryan uvjerava javnost da je banka likvidna, a za prošlotjedni potres okrivio je financijske špekulacije na tržištu. Na to tumačenje obrušio se njemački vicekancelar Gabriel.


– Ne znam bih li se nasmijao ili razljutio kad čujem da banka, koja je špekulacije pretvorila u poslovni model, sada sebe proglašava žrtvom špekulatora – izjavio je Gabriel.