Najpoznatija kriminalistička istraga

Slučaj O.J. Simpson ponovo aktualan: Policajac 18 godina čuvao nož kojim je počinjeno dvostruko ubojstvo?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Najpoznatija kriminalistička istraga zadnjih desetljeća u Sjedinjenim Državama, ubojstvo bivše žene O.J. Simpsona i njezina prijatelja Ronalda Goldmana, mogla bi imati neočekivane posljedice pošto je na imanju bivše zvijezde američkog nogometa možda pronađen nož.


Prošlog mjeseca losangeleska policija (LAPD) je obaviještena da njezin umirovljeni djelatnik od kraja 90-ih posjeduje nož koji je možda pronađen na imanju u elitnoj četvrti Brentwood, gdje je O.J. Simpson živio.


Nož je navodno tijekom rušenja kuće 1998. pronašao radnik na gradilištu i predao ga tom policajcu koji je tada radio kao zaštitar na snimanju filma na susjednom imanju, rekao je glasnogovornik LAPD-a Andrew Neiman na tiskovnoj konferenciji u petak.




“Istražitelji su naredili da se provedu sve vrste pretraga, pa tako i laboratorijske te analiza DNK-a”, dodao je glasnogovornik.


No upozorio je da nož može biti ili presudan dokaz u još neriješenom slučaju, ili tek “izmišljena priča”.


Bivši sportaš, crnac, optužen je za dvostruko ubojstvo, svoje žene bjelkinje Nicole Brown Simpson i njezina prijatelja, vlasnika restorana bijelca Ronalda Goldmana, koji su 13. lipnja 1994. pronađeni mrtvi, izbodeni nožem, ispred kuće u kojoj su živjeli Simpsonovi, par koji je sve dotad bio simbol uspjeha i glamura u SAD-u.


O.J. Simpsona je policija uhitila u spektakularnoj potjeri koju je prenosila televizija.


Nakon otkrića noža, u medijima i na društvenim mrežama pojavile su se mnoge reakcije u kojima se izražavala sumnja, ali jedno je sigurno: bivšeg sportaša ne može se ponovo optužiti za isto kazneno djelo “jer je već oslobođen” u tom slučaju, istaknuo je Neiman.


Los Angeles times, prenoseći izjavu Mikea Webera, vlasnika građevinske tvrtke koja je rušila Simpsonovu kuću, nazvao je otkriće noža “šalom”.


Televizijski komentator Tariq Nasheed narugao se na Twitteru: “Dakle, u 90-im su (vlasti) prevrnule čitav Los Angeles da bi pronašle oružje kojim je počinjen zločin, OSIM njegova vrta?”, dodajući tematsku oznaku #OKwhitesupremacy (OK prevlast bijelaca).


Kako god bilo, slučaj Simpson je opet u središtu pozornosti zahvaljujući popularnoj miniseriji koju emitira mreža FX: “People v. O.J. Simpson: American Crime Story” koja priča o zakulisnim igrama odvjetničkih timova.