Sol na ranu

Slovenski premijer osudio okupljanje neofašista u Trstu

Hina

Marjan Šarec / Reuters

Marjan Šarec / Reuters

"Fašizam je bio personifikacija zla i danas ne smije uživati potporu", naveo je Šarec u poruci na društvenim mrežama dodavši da su zapadni krajevi Slovenije i slovenska manjina u Trstu dugo patili patili pod fašizmom, pa nastup desničara u tom gradu smatraju posipanjem soli na ranu



LJUBLJANA Slovenski premijer Marjan Šarec odazvao se u petak na poziv domaćih ljevičarskih nevladinih udruga da osudi skup  ekstremne desne stranke Casa Pound u subotu u Trstu budući da tu organizaciju ljevica u Sloveniji i u Italiji smatraju neofašističkom.


“Fašizam je bio personifikacija zla i danas ne smije uživati potporu”, naveo je Šarec u poruci na društvenim mrežama dodavši da su zapadni krajevi Slovenije i slovenska manjina u Trstu dugo patili patili pod fašizmom, pa nastup desničara u tom gradu smatraju posipanjem soli na ranu.


Slovenski mediji navode da bi se u Trstu u subotu moglo okupiti u defileu gradom oko pet tisuća pristaša esktremne desnice i neofašista iz cijele Italije.




Nije slučajnost  što su pristaše iste ideologije prije tri godine imali slično okupljanje u pograničnoj Goriziji, gdje su obilježavali  obljenticu uključenja Italije u veliki prvi rat na strani Antante i pri tome otvoreno prizivali nekadašnju rapalsku granicu, piše list Delo.


Savez slovenskih kulturnih udruga u Trstu, najveća organizacija slovenske manjine u Italiji, najavio je da će se njeni članovi u subotu pridružiti okupljanju ljevičara koji će protiv mitinga Case Pound održati protuprosvjede.