Opći štrajk slovenskih javnih službi protiv rigoroznih mjera štednje

Slovenija u srijedu paralizirana štrajkom

Denis Romac

Štrajkat će zaposleni u školama, vrtićima, fakultetima, zdravstvenim ustanovama i bolnicama, socijalnim službama, veterinari, policajci, vatrogasci, carinici..., a neće raditi ni kulturne ustanove



Zbog općeg štrajka zaposlenih u javnom sektoru Slovenija će u srijedu biti potpuno paralizirana. Zaposleni u školama, vrtićima, fakultetima, zdravstvenim ustanovama i bolnicama, socijalnim službama, veterinari, policajci, vatrogasci, carinici…, većina od 150 tisuća ljudi koliko ih radi u tim službama u Sloveniji, kako se očekuje, stupit će sutra u jednodnevni štrajk, a neće raditi ni kulturne ustanove: muzeji, knjižnice i galerije.


Osim štrajka, točno u podne u desetak slovenskih gradova održat će se javni prosvjedi protiv rigoroznih mjera štednje, kojima nova vlada Janeza Janše u ovoj i sljedećoj godini planira uštedjeti dvije milijarde eura, ne bi li proračunski deficit sa sadašnjih 6,4 snizila na ispod tri posto, u skladu sa zahtjevima europskog fiskalnog pakta.


Janša kreše plaće i dječje dodatke


Janša kreše plaće u javnom sektoru linearno za 15 posto, smanjuje izdatke za porodiljni dopust i dječje dodatke, subvencije za studente i učenike, te niz drugih mjera koje sindikati ocjenjuju brutalnima i neprihvatljivima.




Uz dodatno smanjenje standarda u zdravstvu, režu se i godišnji dodaci za umirovljenike. U okviru stabilizacije javnih financija Slovenija smanjuje naknade za nezaposlene, ukida blagdane, reže dnevnice, troškove za benzin i troškove prehrane.


Iako je u ponedjeljak popodne započela nova runda razgovora sindikata i vlade, malo je onih koji vjeruju u kompromis, pogotovo nakon što je usred pregovora sa socijalnim partnerima vlada neusuglašen prijedlog mjera štednje poslala u parlament.


Vladina strana zamjera sindikatima što su zakazali termin štrajka iako još ne znaju ishod pregovora, dok sindikati smatraju da Janšina vlada namjerno odugovlači s početkom pregovora, jer unatoč očajničkim apelima sindikata da se pregovara tijekom vikenda vlada vikend iskoristila za »usuglašavanje vlastitih stajališta«.


Štrajkaše predvodi Štrukelj


Štrajkaše predvodi sveprisutni Branimir Štrukelj, iskusni sindikalac koji je već 15 godina glavni tajnik Sindikata obrazovanja, najvećeg sindikata u javnom sektoru, a Štrukelj je i na čelu Konfederacije 20-tak sindikata u javnom sektoru, čiji su članovi sutra u štrajku.


Za Štrukelja, po obrazovanju povjesničara, a po uvjerenju ljevičara, socijalna je država svetinja koja je »daleko najveći europski doprinos civilizaciji«, i za nju će se boriti »do kraja«.


Da Štrukelj za suprotnu stranu nije nimalo lagan protivnik, svjedoče i jučerašnje ocjene provladinih medija, koji Štrukelja oslikavaju kao lutku na koncu »Kučanove paradržave«.


Nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan, prema tim teorijama, preko svog bivšeg zeta Štrukelja, kao i nesuđenog premijera Zorana Jankovića, nastavlja kontrolu nad javnim sektorom, dominantnim medijima i velikim gospodarskim sustavima, prkoseći Janšinoj vladi.


Bez obzira na ishod štrajka, sindikati ne mogu zaustaviti donošenje rigoroznih mjera, za koje će Janša dvotrećinsku većinu vjerojatno osigurati glasovima socijaldemokratskih zastupnika bivšeg premijera Boruta Pahora.


No sindikatima onda preostaje posljednje oružje – referendum – kojim će pokušati zaustaviti donošenje Janšinih nepopularnih mjera. Povijest se u ovom slučaju ponavlja kao farsa, budući da je upravo Janša na isti način – referendumima – rušio Pahorovu vladu.