Slovenci šalju vojsku na granicu s Hrvatskom: “Treba nam učinkovitija zaštita”



Slovenska vlada u utorak kasno navečer donijela je prijedlog odluke po kojoj bi se vojsci dale posebne ovlasti u 5-kilometarskom pojasu od granice s Hrvatskom, te ga uputila u parlament koji će o tome glasovati u četvrtak.


 


“Sigurnosna situacija koja je posljedica zaoštrenih sanitarnih prilika uslijed epidemije Covida-19 zahtijeva da pripadnici vojske surađuju s policijom u široj zaštiti i učinkovitoj  kontroli vanjske granice Schengena”, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost.




 


Kako se tumači u izjavi, tako će se aktivirati članak 37a zakona o obrani, rješenje prihvaćeno u vrijeme velike migracijske krize 2015. za slučaj da se migracijska kriza ponovi, te ako aktivaciju vojske podrži dvije trećine zastupnika u parlamentu.


 


Predloženo djelovanje pripadnika vojske na granici trajalo bi tri mjeseca, a o tome bi se svaka dva tjedna izvješćivao parlament.


 


Nakon što je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs nedavno prvi iznio prijedlog o aktivaciji vojske i njenom slanju na granicu s Hrvatskom zbog navodno povećanih migracijskih kretanja balkanskom rutom, oporbene stranke najavile su da novi prijedlog neće podržati.


 


Tvrde da situacija s migracijama nije toliko eskalirala a policiji koja ima više posla u vrijeme epidemije logičnije je pomoći dodatnom aktivacijom njenog pričuvnog sastava.


 


Parlament će o prijedlogu glasati na sjednici koja počinje u četvrtak, kada kao glavnu točku dnevnog reda ima tzv. “megazakon” za koronakrizu, odnosno  pomoć gospodarstvu i građanima u vrijeme epidemije.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.