Peticija protiv predsjednik EU parlamenta

Slovenci i Hrvati zajedno protiv Tajanija: On iskazuje fašističke teritorijalne pretenzije i tražimo njegovu ostavku

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Tajani je, navodi se u također u tekstu peticije, svojim izjavama u Bazovici revidirao povijest i iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta.



Nakon skandaloznih izjava predsjednika Europskog Parlamenta Antonia Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, nakon lavine reakcija iz Hrvatske koju su te izjave pokrenule, pokrenuta je i peticija kojom se traži Tajanijeva ostavka. Peticiju je do sada potpisalo oko 1200 ljudi, među kojima su i bivši predsjednik Stipe Mesić, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan te hrvatski europarlamentarci Tonino Picula, Biljana Borzan i Davor Škrlec.


Također, peticiju su potpisali i brojni drugi, slovenski sveučilišni profesori i umjetnici, ali i Tatjana Rojc, senatorica u talijanskom parlamentu.


– Mi građanke i građani slobodne i ujedinjene Europe šokirani smo nedopustivim izjavama predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, izgovorenima na svečanosti u Bazovici u Italiji, u nedjelju 10. veljače 2019. godine. Njegove izjave izazvale su burne reakcije u barem dvama državama članicama Europske unije, Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, no javnost se odazvala i u široj regiji. Revizionističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije, stoji u tekstu peticije.




Tajani je, navodi se u također u tekstu peticije, svojim izjavama u Bazovici revidirao povijest i iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta.


– Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku, zaključuje se u tekstu peticije.