Testiranje

Sjeverna Koreja postavlja diljem zemlje novi protuzračni sustav

Hina

Reuters

Reuters



Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un nadgledao je testiranje novog sustava za protuzračnu borbu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji, javljaju u nedjelju mediji na Sjeveru dok traje vrlo visoka napetost na poluotoku.


Zadnjih mjeseci mladi čelnik je prisustvovao brojnim testiranjima vojnog karaktera pa i prošle nedjelje kad je nadgledao testiranje balističke rakete srednjeg dometa.U jednoglasnoj izjavi koju je podržala Kina, jedina saveznica Sj. Koreje, Vijeće je zatražilo od Pjongjanga da ne »provodi nova nuklearna i balistička testiranja« i iskaže »smjesta iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja putem konkretnih akcija«.

U nedjelju je službena sjevernokorejska agencija KCNA objavila da je Kim »prisustvovao testiranju novog tipa sustava navođena protuzračnog oružja« namijenjena »detektiranju i napadanju različitih ciljeva koji lete u svim pravcima«.


Agencija ne navodi kad bi se te vježbe održavale.




Pjongjang je već testirao taj novi sustav u travnju 2016. ali su uočene greške, po KCNA. Ovog puta, Kim je, po agenciji, uspio provjeriti da su svi nedostaci sustava »savršeno ispravljeni«.