Spremaju se za rat

Sirijska vojska u punoj pripravnosti zbog mogućih stranih napada

Hina

Reuters

Reuters



Sirijske vojne snage i njihovi saveznici u punoj su pripravnosti širom zemlje i evakuirali su neke svoje kontrolne točke zbog mogućih stranih napada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Sirijska vojska »u punoj je pripravnosti u svim svojim zračnim lukama, velikim vojnim bazama u glavnom gradu Damasku i predgrađima, u Homsu i obalnim područjima Latakije i Tartusa«, rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik SOHR-a.


Aktivisti u istočnoj pokrajini Deir al-Zur rekli su da su sirijske vojne snage i njihovi saveznici evakuirali glavne vojne kontrolne točke.




To je izvedeno nakon što je američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak žestoko osudio navodni kemijski napad na Dumu u istočnoj Guti i rekao da će njegova administracija odgovoriti u sljedećih 24 do 48 sati.


»Iznimno blisko smo proučili tu situaciju … i donijet ćemo važne odluke sljedećih 24 do 48 sati«, rekao je Trump na sastanku vlade.


U navodnom kemijskom napadu na taj grad, koji je posljednje uporište pobunjenika pored sirijskoga glavnog grada Damaska, u subotu je ubijeno najmanje 70 ljudi, uključujući djecu.


Sirija je rekla da nije bilo kemijskog napada.


U ponedjeljak su neidentificirani zrakoplovi izveli napad na sirijsku vojnu bazu T-4 u pokrajini Homsu pri čemu je ubijeno najmanje 14 pripadnika sirijske vojske i njezinih saveznika.


Rusija i Sirija za napad okrivljuju Izrael, koji nije želio komentirati napad.