Kome će se obratiti - nego jedni drugima

Sirija ugovorima s Iranom osigurala hranu i lijekove

Hina

Iran je u svibnju otvorio dvije kreditne linije vrijedne četiri milijarde dolara za Damask, a u srpnju još jednu od 3,6 milijarda



DAMASK Damask je potpisao »važne ugovore« s Iranom, glavnim saveznikom u susjedstvu, o nabavi prehrambenih i medicinskih proizvoda, izvijestila je u utorak službena sirijska agencija SANA.


»Vlada je potpisala važne ugovore s Iranom kako bi sirijsko tržište opskrbila svime što joj je potrebno što se tiče prehrambenih i medicinskih proizvoda«, ističe SANA.


Izvor u vladi je rekao za AFP da »ugovori potpisani prošlog tjedna trebaju opskrbiti sirijsko tržište različitom robom kako stanovnici ne bi trpjeli oskudicu«.




Iran je u svibnju otvorio dvije kreditne linije vrijedne četiri milijarde dolara za Damask, a u srpnju još jednu od 3,6 milijarda.


Sirija, gdje se pobuna što je izbila u ožujku 2011. prometnula u građanski rat, pod udarom je niza međunarodnih sankcija uvedenih uglednicima i subjektima režima Bashara al-Assada te u trgovinskom i financijskom poslovanju.


Zbog svog spornog nuklearnog programa Iran je i pod udarom strogog embarga na izvoz nafte i bankovno poslovanje, što guši njegovo gospodarstvo.


Od ožujka 2011. u sirijskom ratu je poginulo više od 100 000 ljudi, više od 2 milijuna je izbjeglo, a četiri milijuna je raseljeno, po podacima UN-a.