Izbjeglička kriza

Seehofer: migranti će biti vraćani u Italiju i Grčku, ne u Austriju

Hina

Horst Seehofer / Reuters

Horst Seehofer / Reuters

»Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku. Bit će vraćani iz prihvatnih centara koji će se uspostaviti u blizini austrijsko-njemačke granice«, rekao je Seehofer nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastionom Kurzom, vice-kancelarom Heinz-Christian Stracheom i ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom



BEČ Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je u četvrtak u Beču da tražitelji azila s njemačke granice neće biti vraćani u Austriju, nego u Grčku i Italiju, odakle dolazi tri četvrtine migranata i najavio sastanak s tim zemljama o potpunom zatvaranju južne mediteranske rute.


»Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku. Bit će vraćani iz prihvatnih centara koji će se uspostaviti u blizini austrijsko-njemačke granice«, rekao je Seehofer nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastionom Kurzom, vice-kancelarom Heinz-Christian Stracheom i ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom.


»Nitko ne želi da Austrija bude odgovorna za azilante za koje su odgovorne Italija i Grčka«, rekao je.




Seehofer je najavio da će o zatvaranju južne mediteranske rute razgovorati s grčkim i talijanskim kolegom sljedeći tjedan u Innsbrucku, na rubu neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.


Seehofer je istaknuo da je pitanje migracija toliko kompleksno da će o tome morati pregovorati predsjednici vlada Angela Merkel, Guiseppe Conte i Aleksis Cipras.


 Seehofer, koji dolazi iz CSU-a, sestrinske stranke kanclerke Angele Merkel, zaoštrio je migrantsko pitanje, pokušavajući na taj način zadržati aposlutnu većinu u Bavarskoj na predstojećim izborima u listopadu.


 Nakon uspjeha desne, konzervativne Alternative za Njemačku (AfD), koja je svoje političko djelovanje usredotočila uglavnom na kritiku izbjegličke politike Angele Merkel, na prošlogodišnjim saveznim izborima CSU je najavio jače okretanje temi sigurnost i migracije.


 Posljednjih tjedana došlo do napetosti između Austrije i Njemačke, nakon što su Seehofer i drugi bavarski poliitičari najavljivali da će vraćati nelegalne migrante sa svoje granice natrag u Austriju. Beč je na to reagirao najavama da će zatvoriti svoje južne granice, što je u konačnici dovelo do lančane reakcije i posljedično do kraha schengenskog prostora, jednog od najvećih postignuća europskih integracija.


 Vice-kancelar Strache je izrazio zadovoljstvo »vrlo dobrim, otvorenim i prijateljskim« razgovorom u kojem su »razjašnjene neke stvari koje su neko vrijeme visile u zraku«.


 Posebno je zadovoljan Seehoferom izjavom da Njemačka neće donositi nikakve mjere koje bi bile na štetu Austrije.