Kao iz filma

ŠPIJUNSKA AFERA Bivši ruski agent Skripal i njegova kći kritično. Ne zna se čemu su bili izloženi

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Bivši agent Skripal, kojemu su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon »razmjene špijuna« 2010



Žena pronađena na klupi u trgovačkom centru u Salisburyju pored bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, osuđenog za špijuniranje u korist Velike Britanije, njegova je kći i oboje se i dalje nalaze u bolnici u kritičnom stanju, javlja u utorak BBC, dok ta špijunska afera unosi nove napetosti u odnose Rusije i Britanije.


Julija Skripal (33) i njezin otac Sergej (66) u kritičnom su stanju i nalaze se u bolnici nakon što su u nedjelju pronađeni na klupi u Salisburyju na jugozapadu Engleske u nesvijesti.


Britanska policija pokušava utvrditi zbog čega su u takvom stanju i kojoj su »nepoznatoj supstanci« bili izloženi.




Policija u Wiltshireu navodi da je jedan od djelatnika hitnih službi također zadržan u bolnici, dok je BBC javio da su dva policajaca koja su došla na mjesto incidenta tretirana radi »blažih simptoma«.


Rusija tvrdi da »nema informacija« o tome što je moglo dovesti do incidenta, ali kaže da je voljna surađivati s policijskom istragom.


Putin, moć i otrov: ruski elitni špijunski klub FSB-a


Bivši agent Skripal, kojemu su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon »razmjene špijuna« 2010.


Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Moskva spremna pomoći u istrazi.


»Ovo je tragična situacija, ali mi nemamo podatke o tome što je moglo dovesti do toga, čime se on bavio«, kazao je Peskov.


Prema policiji u Wiltshireu, par pronađen u trgovačkom centru Maltings u Salisburyju nije imao vidljive ozljede, ali se vodi istraga je li počinjen zločin.


U istragu je uključeno više sigurnosnih službi.


REUTERS


REUTERS



U međuvremenu je policija zatvorila obližnji restoran Zizzi »kao mjeru opreza«.


Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.


Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.


Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.


Pukovnik Skripal i njegova kći nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u okružnoj bolnici u Salisburyju.


Niz lokacija u središtu grada je zatvoreno i zabranjen im je pristup dok su timovi u zaštitnoj odjeći šmrkovima dekontaminirali ulicu.


Rusko veleposlanstvo: incident se koristi kako bi se demonizirala Rusija


Rusko veleposlanstvo u Londonu priopćilo je u utorak da je ozbiljno zabrinuto zbog izvještavanja britanskih medija o hospitalizaciji bivšeg ruskog dvostrukog agenta te ističe da se taj incident koristi kako bi se demonizirala Rusija.


Veleposlanstvo traži informacije o incidentu od britanskih vlasti i poziva na zaustavljanje »demonizacije Rusije«.


»Način na koji britanski mediji opisuju situaciju izaziva ozbiljnu zabrinutost«, kazao je glasnogovornik veleposlanstva.


»Britanski mediji pokreću novu fazu proturuske kampanje«, ustvrdio je.