Ubojstvo u konzulatu

SAD traži od Turske dokaz: Ako postoji, to je jedna od najstravičnijih snimki koje čovjek može čuti

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Trump je kazao kako očekuje izvješće državnog tajnika Mikea Pompea koji je zbog slučaja Khashoggi posjetio Saudijsku Arabiju i Tursku.



ZAGREB – Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javlja BBC u četvrtak.


“Zatražili smo ju, ako postoji”, rekao je američki predsjednik Donald Trump novinarima u Bijeloj kući.


Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom.




Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno


U međuvremenu je Washington Post objavio posljednju kolumnu koju je Khashoggi napisao prije nestanka.


U njoj oštro kritizira stanje slobode medija u arapskom svijetu.


“Arapski svijet suočen je sa svojom vlastitom verzijom željezne zavjese koju ne nameću vanjski čimbenici nego domaće snage koje se bore za vlast”.


“Arapskom svijetu potrebna je suvremena verzija starih transnacionalnih medija kako bi građani mogli biti informirani o globalnim događajima. Ono što je još važnije, mi trebamo pružiti platformu za arapski glas”, napisao je Khashoggi.


Koje je zadnje Trumpovo stajalište?


Saudijska Arabija jedna je od najbližih saveznica Washingtona i Khashoggijev nestanak stavlja američku administraciju u nezgodnu poziciju.


Potvrdivši da je zatražena snimka za koju se kaže da je dokaz ubojstva, Trump je dodao: “Još nisam siguran da postoji, vjerojatno postoji, moguće je da postoji”.


Trump je kazao kako očekuje izvješće državnog tajnika Mikea Pompea koji je zbog slučaja Khashoggi posjetio Saudijsku Arabiju i Tursku.


Predsjednik je rekao da će se istina saznati “do kraja tjedna”.


On je zanijekao u srijedu da pokušava “pokriti” saudijske saveznike u aferi nestanka novinara koji je, kako tvrde turski dužnosnici, ubijen u Istanbulu po nalogu Rijada.


“Ne uopće, samo želim znati što se događa”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. “Uopće ne pokrivam Saudijce”, inzistirao je.


Zadnjih dana Trump je iznio mogućnost da su za Khashoggijev nestanak odgovorni “odmetnuti ubojice” i upozorio je da se ne okrivljuje odmah Rijad.


Turska istraga


Turski istražitelji napustili su saudijski konzulat u Istanbulu nakon što su pretražili zgradu i vozila u sklopu istrage nestalog novinara, rekao je Reutersov očevidac u četvrtak.


To je bio drugi pretres konzulata ovoga tjedna. Istražitelji su tamo proveli oko devet sati u ponedjeljak.


Turski i saudijski istražitelji također su proveli gotovo devet sati u rezidenciji saudijskog konzula ranije u četvrtak.


Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle.


Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i video snimka koje dokazuju da je novinar “ispitivan, mučen i potom ubijen” unutar konzulata, a zatim raskomadan.