Niječu optužbe

SAD optužio Sjevernu Koreju za kibernetički napad »WannaCry«

Hina

»Sjeverna Koreja djelovala je posebno negativno, uvelike nekontrolirano više od desetljeća i njezino zlo ponašanje sve je gore«, napisao je Bossert. »WannaCry je bio neselektivno bezobziran«



Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa javno je optužila Sjevernu Koreju za kibernetički napad WannaCry koji je ove godine paralizirao bolnice, banke i druge tvrtke širom svijeta.


»Napad je bio raširen i koštao je milijarde i Sjeverna je Koreja izravno odgovorna«, poručio je savjetnik američkog predsjednika za domovinsku sigurnost Tom Bossert u tekstu objavljenom u ponedjeljak navečer u Wall Street Journalu.


»Sjeverna Koreja djelovala je posebno negativno, uvelike nekontrolirano više od desetljeća i njezino zlo ponašanje sve je gore«, napisao je Bossert. »WannaCry je bio neselektivno bezobziran«.




Bijela kuća će u utorak, prema najavama visokih dužnosnika, i formalnije optužiti Pjongjang.


Američka vlada procijenila je »s velikim stupnjem sigurnosti« da je hakerska skupina Lazarus koja djeluje u ime sjevernokorejskih vlasti izvela napad WannaCry, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.


Stručnjaci za sigurnost vjeruju da je skupina Lazarus bila odgovorna i za hakiranje Sony Pictures Entertainmenta 2014. kada su uništeni dokumenti i na internetu je objavljena komunikacija unutar tvrtke koja je rezultirala odlaskom nekoliko najviših dužnosnika tvrtke.


Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom WannaCry i tvrdi da su takve optužbe kleveta.


Do zaključka da Sjeverna Koreja stoji iza napada WannaCry došli su već ranije stručnjaci za sigurnost kao i britanska vlada.


Napad WannaCry u svibnju je zarazio više od 300.000 računala u više od 150 zemalja.


Poštanska tvrtka FedEx jedna je od najpogođenijih tim napadom i očekuje gubitak dobiti za ovu godinu od 300 milijuna dolara.