Ozbiljna prijetnja

S. Koreja ispalila novi projektil. Ovaj je letio čak 700 kilometara

Hina

Reuters

Reuters



Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju iz regije u blizini zapadne obale balistički projektil koji je letio 700 kilometara, izvijestila je južnokorejska vojska.


Raketa je lansirana rano u nedjelju s područja regije Kusong, smještene sjeverno od Pyongyanga, gdje je Sjeverna Koreja u veljači testirala raketu srednjeg dometa.Japanske vlasti, koje su objavile da se raketa nakon 30 minuta leta srušila u more, prosvjedovale su zbog tog slučaja, ustvrdivši da taj potez predstavlja ozbiljnu prijetnju njihovoj zemlji te da je Sjeverna Koreja time prekršila rezolucije UN-a.

Sjevernokorejski raketni test izveden je svega par dana nakon što je novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, polažući prisegu, izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju.


Sjeverna Koreja je prije dva tjedna bezuspješno ispalila balistički projektil s područja sjeverno od glavnog grada Pyongyanga, koji se raspao nakon nekoliko minuta i pao u Japansko more.




Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke rakete. No, stručnjaci za oružje vjeruju da je Sjeverna Koreja u tim testovima ostvarila nekakav napredak.


Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem travnja da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.


Kina je pozvala u nedjelju na suzdržanost kako se ne bi pojačale napetosti nakon što je Sjeverna Koreja u zoru ispalila balističku raketu a SAD je pozvao na uvođenje oštrijih sankcija protiv Pjongjanga. 


»Rezolucije Vijeća sigurnosti daju jasna pravila o korištenju balističke tehnologije za izvođenje sjevernokorejskih lansiranja. Kina se protivi sjevernokorejskim lansiranjima koja su u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti«, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.


»U ovom trenutku stanje na poluotoku kompleksno je i osjetljivo i sve relevantne strane trebale bi pokazati suzdržanost kako se ne bi pogoršale napetosti u regiji«.