A gdje su pare?

Rasplamsali se prosvjedi na Haitiju: Četiri mrtva, kriminalci pobjegli iz zatvora i stvaraju kaos

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Demonstracije zbog nestanka 4 milijarde dolara u razvojnim fondovima preopteretili su policiju, pa je 78 zatvorenika uspjelo pobjeći iz zatvora.



Osiromašena karipska nacija na Haitiju, pogođena danima nasilnih demonstracija koje su odnijele četiri života, doživjela je masovni bijeg iz zatvora nakon što je 78 zatvorenika pobjeglo dok se policija suočavala s prosvjednicima.


Demonstracije su rezultat višemjesečnih protukorupcijskih prosvjeda zbog nestanka gotovo 4 milijarde dolara sredstava namijenjenih društvenom razvoju. Sredstva se dobivena kontroverznim sporazumom za venecuelanski benzin, a slogan prosvjeda glasi: “Kot kób Petrocaribe a?” (“Gdje je novac Petrocaribe?”), prenosi Guardian. 


Nezadovoljstvo je potaknuto dugotrajnim skandalom oko sudbine novca iz dogovora koji se prvi put pojavio u vladinom izvješću 2017. godine, u kojem se sugeriralo da su dužnosnici tijekom posla Petrocaribea pronevjerili velike sume. Prosvjedi su gotovo ispraznili prometnice jer su škole, trgovine i općinske službe zatvorene zbog straha od nasilja. S najmanje četiri mrtve osobe, vlada neizvjesnosti nad vladom Jovenela Moisea, a prosvjednici zahtijevaju da predsjednik odstupi. Opisujući bijeg iz zatvora u Aquinu, policijski je dužnosnik rekao da su zatvorenici u početku napustili svoje ćelije radi zakazanog tuširanja, ali su se odbili vratiti prije bijega kada je policija bila okupirana obližnjim demonstracijama.

Usred velikih prosvjeda u središtu Port-au-Princea, grada koji je bio uništen potresom 2010. godine, prosvjednici u imućnoj četvrti Pétion-Ville blokirali su cestu do Moiseove kuće i kamenovali njegovu imovinu. Ugovor Petrocaribea postao je gromobran za šire nezadovoljstvo koje je palo pod površinu od potresa u siječnju 2010. koji je ubio više od 100.000 ljudi.




Usprkos velikom naporu međunarodne pomoći, Haiti ostaju najsiromašnija zemlja u Americi, a stanovništvo je ponovno pogođeno katastrofom u 2016., uraganom Matthew. Prema Svjetskoj banci, oko 59% stanovništva Haitija živi ispod nacionalne granice siromaštva od 2,41 dolara dnevno, dok se procjenjuje da postoji 24% onih koji žive u ekstremnom siromaštvu s manje od 1,23 dolara dnevno suočavaju se s rastućom inflacijom.



U tom kontekstu, dogovor Petrocaribe, potpisan prije potresa, prodan je kao moguće rješenje očajnih financija Haitija. Prema sporazumu, potpisanom sredinom prošlog desetljeća, unatoč američkim naporima da ga spriječe, vlada u Huga Cháveza u Karakasu, prodala je naftu po sniženoj cijeni kao dio nastojanja Venezuele da osvoji saveznike u regiji, navodno oslobađajući sredstva za potreban društveni razvoj, doznaje Guardian.


Ugovorom je Haitiju ponuđeno gorivo u visini od samo 60% kupovne cijene, dok se ostatak troškova rasporedio po vrlo niskim uvjetima interesa tijekom 25 godina. Sporazum je doveo do toga da je Haiti u milijunskim dugovima prema Venezueli.


Zbog političke i gospodarske krize u Venezueli, koja je eskalirala pod Chavezovim nasljednikom Nicolasom Madurom, sporazum je počeo nestajati prošle godine, potičući Moiseovu vladu da pokuša okončati subvencije za gorivo – potez koji se promijenio usred rasprostranjenog nezadovoljstva. 


Photo/Commons Wikimedia


Photo/Commons Wikimedia



“Ono što danas trpimo je zbog Jovenela Moisea… ljudi su gladni”, rekao je Joseph, čija je zaliha ribe bila potpuno iscrpljena od strane pljačkaša tijekom nedavnih demonstracija. “Mi nemamo dobre vođe: kad bi bilo posla u zemlji, ovo se nikada ne bi dogodilo”, prenosi Guardian.


Sa svoje strane, Moise inzistira na vlasitoj predanosti iskorjenjivanju korupcije. Prošlog je tjedna objavio da njegova vlada istražuje navodnu zlouporabu sredstava i da će odgovarati svi koji se pokažu odgovornima. “Nitko neće izbjeći pravdu. To je moralna i sudska dužnost “, rekao je.