Demokratski tsunami

Prosvjednici u Kataloniji nastoje zauzeti aerodrom u Barceloni, policija uzvratila pendrecima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MADRID Prosvjednici u Barceloni, ogorčeni presudama katalonskim dužnosnicima, nastoje u ponedjeljak blokirati lokalni aerodrom Prat pa je tamo došlo do policijske intervencije i prekinuta je željeznička linija do grada.


Stotine prosvjednika ušle su na terminal T1 međunarodne zračne luke te sjede na podu odbijajući se maknuti. U jednom trenutku došlo je do naguravanja s policijom koja je upotrijebila pendreke prilikom zaustavljanja mase.


Grupa nazvana „Demokratski tsunami“ još je u nedjelju, uoči izricanja presude, bila blokirala željeznički kolodvor Sants, nakon čega je policija morala iznijeti neke od prosvjednika. Njihovi članovi daju avionske karte kako bi prosvjednici mogli proći kontrolu na aerodromu te blokirati promet.




„Demokratski tsunami“ poziva prosvjednike na zaustavljanje zračnog prometa prema Barceloni kako bi „Europi i svijetu pokazali odbacivanje osuđujuće presude“.


RENFE, kompanija za upravljanje željeznicama, morala je zaustaviti promet od aerodroma prema Barceloni. Prekinuta je i linija podzemne željeznice koja povezuje aerodrom i grad. Ispred aerodoma se stvaraju automobilske gužbe. Aerodrom je blokiran i policija ne pušta nikoga bez avionske karte.


Nekoliko željezničkih pruga u Kataloniji također je blokirano, među kojima i ona u gradu Gironu, uporištu zagovornika nezavisnosti.


Od jutra se prosvjednici okupljaju diljem Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. U popodnevnim satima i navečer, kada se ljudi vrate s posla, očekuju se masovni prosvjedi.


Predsjednik katalonske vlade Quim Torra ranije je najavio „odlučan, nenasilni i demokratski“ odgovor na „nepravedne presude“.



Ranije tijekom jutra je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.


Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja.


Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav. Za mjesec dana se suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj na kojima bi, prema anketama, mogao osvojiti većinu mjesta u parlamentu ali nedovoljnu za samostalno sastavljanje vlade.


„Očekujem suradnju svih stranaka koje poštuju ustav. Moramo restaurirati suživot preko dijaloga, zakona i ustava“, poručio je Sánchez.