Samit u Davosu

Princ Charles priznao: Lobiranje za okoliš kod poslovnjaka i vlada je – Sizifov posao

Hina

REUTERS

REUTERS



Britanski princ Charles izjavio je u srijedu da su globalno zatopljenje i klimatske promjene najveće prijetnje s kojima se čovječanstvo ikada suočilo i pozvao poslovne čelnike u Davosu da hitno djeluju kako bi se osigurala održiva gospodarska budućnost.


U govoru na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom skijalištu, Charles je rekao da je došlo vrijeme da čelnici poduzmu mjere “revolucionarne razine i brzine”.


“Usred smo krize koju sada, nadam se, dobro razumijemo”, kazao je. “Globalno zatopljenje, klimatske promjene, razarajući gubitak bioraznolikosti najveće su prijetnje s kojima se čovječanstvo ikada suočilo i velikim su dijelom naše vlastito djelo”.




Njegovo upozorenje uslijedilo je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump, koji je također govorio u Davosu, odbacio upozorenja “vječnih proroka katastrofe”. 


Charles (71), koji je u zgradu gdje se održava forum stigao električnim automobilom umjesto helikopterom, velik je dio života kod poslovnih ljudi i vlada lobirao za okolišne teme.


No, priznao je da je to u velikoj mjeri bio “Sizifov posao”.


Charles je u Davosu pokrenuo Inicijativu za održiva tržišta kojoj je cilj predlagati načine za dekarbonizaciju globalnog gospodarstva.