Spektakl

Pratili smo dodjelu ovogodišnjih Oscara: Zlatni kipić za najbolji film, osvojio favorit iz sjene!

P. N.

Reuters

Reuters



5:14 Sandra Bullock je još jednom predstavila osam nominiranih filmova, za kategoriju najboljih. Iako se favorizirao film “Black Panther”, pobjedu je odnio “Green Book”. Film donosi priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u. Ovom je kategorijom zatvorena 91. dodjela prestižne nagrade Oscar.


5:07 Guillermo Del Toro najavio je nominacije za najbolju režiju. Nije bilo prevelikog iznenađenja, jer je nagradu odnio Alfonso Cuaron (“Roma”), što mu je treći zlatni kipić večeras. 


5:00 Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu, osvojila je Olivia Colman za ulogu u filmu “The Favourite”, što je jedno od iznenađenja večeras. Glumica ni sama nije mogla vjerovati što joj se dogodilo, pa je održala vrlo kratak i emotivan govor kroz smijeh i suze, rekavši da joj je ovo veliki stres. Iako joj je ovo sedma nominacija, Glenn Close se niti večeras nije uspjela domoći slavnog zlatnog kipića. Nagradu su dodijelili Frances McDormand i Sam Rockwell.





4:42 Prošlogodišnji oskarovci Allison Janney i Gary Oldman predstavili su nominirane za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu. U vrlo teškoj kategoriji, prepunoj fantastičnih glumaca, pobjedu je očekivano odnio fantastični Rami Malek koji je utjelovio legendarnog Freddyja Mercuryja u “Bohemian Rhapsody”. Malek se prvo zahvalio svojoj mami, a zatim ostatku obitelji i prijateljima, rekavši da mu je ovo užasno velik trenutak u karijeri. 



4:40 Na pozornicu je stupila legendarna Barbara Streissand, u svom klasičnom crnom outfitu, sa šljokicama, te predstavila film “BlackKklansman”.


4:29 John Bailey, predsjednik Akademije, obratio se publici. Zahvalio je ženama i muškarcima čiji su filmovi vječna inspiracija i podsjetnik na težak rad. Ovo je uvod u dio koji se prisjeća svih umjetnika koji su nas naspustili u proteklih godinu dana, uz losanđeleski filharmonijski orkestar.


4:25 Uzbudljiva se borba vodi u kategoriji najbolje originalne pjesme. Ponovno je nomirana pjesma iz filma “Black Panther”, ali ovaj je zlatni kipić otišao u ruke prekrasne Lady Gage za pjesmu “Shallow”, što je njezin prvi Oscar. Na pozornici se zahvalila svim članovima tima, kao i svojoj sestri i obitelji, ali i Bradleyju Cooperu – jer je vjerovao u nju.



4:21 Tessa Thompson i Michael B. Jordan, najavili su nominacije u kategoriji najbolje izvorne glazbe. U konkurenciji između filmova “Black Panther”, “BlacKkKlansman”, “If Beale Street Could Talk”, “Isle of Dogs”, “Marry Poppins returns”. Oscara je osvojio film “Black Panther”, čime se ovo remek djelo do sada okitilo s ukupno 4 Oscara – dobio ga je mladi švedski skladatelj Ludwig Goransson.


4:15 Za najbolji adaptirani scenarij, Oscar je otišao ekipi filma “BlacKkKlansman”. Film prati nevjerojatnu i istinitu priču o afroameričkom policajcu koji se uspio infiltrirati u zloglasni Ku Klux Klan. 


4:10 Jedna od najzanimljivijih kategorija, svakako je ona za originalni scenarij. Među nominiranima su ponovno “Roma” i “Vice”, a Oscara je osvojio “Green Book”, što je definitivno najveće iznenađenje večeri. Dobitnika su proglasili Brie Larson i Samuel L. Jackson


4:07 U kategoriji za najbolji kratki film, Oscara je osvojio američki film “Skin”, koji opisuje susret u dućanu koji se pretvori u veliki sukob. Ekipa s pozornice je zaželjela svijet bez mržnje.


4:00 Fantastičan nastup Lady Gage i Bradleyja Coppera, koji su izveli popularnu “Shallow” iz filma “A Star is Born”.



3:56 Sara Paulsen i Paul Radd, najavili su kategoriju najboljih vizualnih efekata. Napomenuli su da upravo vizualni efekti daju magiju filmu. Oscar je otišao u ruke ekipe filma “First Man”, koji nije bio glavni favorit iako je majstorski dočarao silazak Neila Armstronga, kojeg je utjelovio Ryan Gosling, na mjesec.


3:46 Predstavljene su nominacije za kategoriju najboljeg kratkog dokumentarnog filma. Američki film o pokretu žena u Indiji, osvojio je Oscara, ali i nagrade na Filmskim festivalima. Period. “End of sentence” naziv je filma koji se okitio kipićem, a ekipa se na pozornici zahvalila i poslala važnu poruku društvu – i žene vrijede! 


3:40 Krenule su nominacije za najbolji kratki animirani film. Između djevojčice koja mašta o odlasku na mjesec, do crtića koji objašnjava borbu o demenciji, nagradu je osvojio crtani “Bao” o ženi koja je htjela biti majka. 


3:30 Tijekom najavljivanja nominacija u kategoriji za najbolji animirani film, pjevač Pharell se prisjećao najdražih crtića iz djetinjstva. Omiljeni Marvelov junak, Spider -Man, osvojio je Oscara za najbolji crtić. 



3:25 Uslijedile su nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu, koju su najavili Charlize Theron i Daniel Craig. Mahershala Ali osvojio je prestižnu nagradu za ulogu u filmu “Green Book”. Glumac može početi slagati vlastitu kolekciju kipića, obzirom da je već jedan osvojio prije nekoliko godina za ulogu u filmu “Moonlight”.



3:15 Treći zlatni kipić otišao je u ruke ekipe iz “Bohemian Rhapsody”, koji je osvojio nagradu i za najbolju filmsku montažu.


3:08 Nakon izvedbe Bette Midler s pjesmom iz filma “Mary Poppins”, uslijedile su nominacije za najbolju filmsku montažu. Nominacije je vodio Michael Keaton.


3:03 U kategoriji za za najbolji strani film, kao favorit se nametalo djelo “Roma”, redatelja Alfonsa Cuarona. Ovog puta su predviđanja bila točna, pa je ovaj meksički film osvojio zlatni kipić, u konkurenciji s poljskim filmom “Cold War”, japanskim “Shoplifters”, libanonskim “Capernaum” i njemački “Never Look Away”. Nakon što je večeras osvojio Oscara za najbolji snimateljski rad, Cuaron se okitio i Oscarom u kategoriji za najbolji strani film. Prezentatori nominacija Angela Bassett i Javier Bardemsu govor temeljili na jedinstvu i prihvaćanju raznolikosti. 


2:58 “Bohemian Rhapsody” se okitio još jednim Oscarom i to u kategoriji za najbolju kompilaciju glazbe. 



2:55 U kategoriji “Najboljeg zvuka”, najveća je borba između “Bohemian Rhapsody” i “A Star is Born”, ali Oscar je ipak otišao u ruke ekipe koja je na jedinstven način opisala život preminule zvijezde Freddyja Mercurja i legendarne grupe Queen. 


2:30 Ekipa iz filma “Black Panther” osvojila je Oscara za najbolju kostimografiju, a zlatni su kipić dobili i u kategoriju za najbolji filmski scenarij. 


2:25 “Vice” je osvojio nagradu za najbolju šminku i frizuru u filmu.


2:18 U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, Oscar je završio u rukama ekipe filma “Free Solo”. Nominacije su objavili Helen Mirren i “Aquaman” Jason Momoa.


2:03 U prvoj večerašnjoj kategoriji, onoj za najbolju sporednu glumicu, prvi je zlatni kipić otišao u ruke uplakane glumice Regine King, za ulogu u filmu “If Beale Street Could Talk”



1:50 Nakon fantastičnog nastupa grupe Queen, na pozornicu su se popeli prvi prezenteri koje će započeti s objavama nominacija u prvoj kategoriji. Komičarke Tina Fey, Amy Poehler i Maya Rudolph, otvorile su dodjelu.


Uskoro nam počinje 91. dodjela najvažnija dodjela filmskih nagrada, Oscar, koju dodjeljuje Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti. Apsolutni favoriti su filmovi “Roma” i “The Favourite” od kojih je svaki nominiran u deset različitih kategorija. U stopu ih prati i “A Star is Born” s ukupno osam nominacija, uključujući i one za najboljeg glumca i glumicu. Favorit publike je svakako biografski film o velikom Freddiu Mercuryju i grupi Queen, “Bohemian Rhapsody” kojem ne nedostaje nominacija. Ovogodišnju dodjelu pratit ćemo bez voditelja ceremonije u Hollywoodu, ali zato ćemo uživati u mnogim nastupima, uključujući i onaj legendarne grupe Queen, s kojom će zapjevati Adam Lambert.