Izbori u Poljskoj

Poljaci biraju novi saziv parlamenta: Jedina je dvojba hoće li konzervativci imati apsolutnu ili relativnu većinu

Hina

Reuters

Reuters

Glavne oporbene snage – centristička Građanska platforma, Savez demokratske ljevice i Poljska narodna stranka – nadaju se da bi zajedno mogli pobijediti PiS i sastaviti koalicijsku vladu.



Poljaci izlaze u nedjelju na parlamentarne izbore na kojima vladajući konzervativci očekuju pobjedu zahvaljujući velikodušnim socijalnim davanjima i vatrenoj nacionalističkoj retorici, no možda im to neće biti dovoljno za apsolutnu većinu mandata.


Poljaci će izabrati 460 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, i 100 članova Senata.


Stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. pod vodstvom bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, imala je jasno vodstvo u ispitivanjima javnog miljenja pred izbore i očekuje se da će osvojiti između 40 i 49 posto glasova.




Glavne oporbene snage – centristička Građanska platforma, Savez demokratske ljevice i Poljska narodna stranka – nadaju se da bi zajedno mogli pobijediti PiS i sastaviti koalicijsku vladu.


PiS je nastojao u kampanji ponajprije mobilizirati niže slojeve društva, veličajući obiteljske vrijednosti i obećavajući da će povećati socijalna davanja i minimalnu plaću te smanjiti poreze. Predizborna kampanja te stranke pridonijela je polarizaciji društva. Stranački čelnici upozoravali su protiv seksualnih manjina i liberalnih vrijednosti uvezenih sa Zapada. Činili su to uz blagoslov Katoličke Crkve, koja je i dalje jako utjecajna u ruralnim dijelovima zemlje.


Građanska koalicija, formirana oko centrističke Građanske platforme, računa ponajprije na glasove srednje klase u velikim gradovima, nezadovoljne zbog podjela u društvu, kontroverznih reformi pravosuđa i afera u koje su se upleli politički čelnici.


Ljevica, pak, kritizira PiS-a zbog napada na LGBT pokret i savezništvo s Crkvom, ali dijeli cilj socijalne države. Ujedinjena, ima dobre izglede vratiti se u parlament iz kojeg je izbivala četiri godine.


»Poljsko biračko tijelo podijeljeno je u dvije skupine. Oko 45 posto birača podržava PiS, a isto toliko centrističku oporbu i ljevicu«, rekla je politologinja na varšavskom sveučilištu Anna Materska-Sosnowska.


»Odaziv će o odlučiti o tome hoće li PiS moći vladati sam ili će morati formirati koaliciju ili čak riskira li gubitak većine«, dodala je.


Oporba obećava ukidanje kontroverznih reformi pravosuđa koje po mišljenju Europske komisije ugrožavaju vladavinu prava u zemlji. Ali ne nudi jasno definiran politički program.


Birališta su otvorena u 7 sati i zatvaraju se u 21 sat kada se očekuje objava prvih izlaznih anketa.