Anketa RTL-a

Plodno tlo za ekstremiste? Njemački krajnje desni AfD gubi potporu nakon napada na sinagogu

Hina

foto: REUTERS/Michaela Rehle

foto: REUTERS/Michaela Rehle

Napad na sinagogu izveo je 27-godišnji Stephal Ballie na sam Jom Kipur, najveći židovski blagdan. Napadač je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, a u tom 35-minutnom videu muškarac kaže da "holokausta nije bilo" i da su Židovi uzrok svih problema.



FRANKFURT – Njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) izgubila je dio potpore javnosti nakon antisemitskog napada u srijedu na sinagogu u gradu Halleu, objavio je u subotu RTL/n-tv pozivajući se na rezultate istraživanja javnog mišljenja.


Institut Forsa proveo je anketu među 2500 Nijemaca, a rezultati su pokazali pad potpore AfD-u s 13 na 11 posto u manje od tjedan dana.


U jednoj drugoj anketi među ljudima koji ne podržavaju tu krajnje desnu stranku, njih 90 posto smatra da je AfD plodno tlo za krajnje desne ekstremiste.




No, nitko od pristaša AfD-a ne dijeli to mišljenje niti vide odgovornost svoje stranke kada je u pitanju napad u Halleu.


Napad na sinagogu izveo je 27-godišnji Stephal Ballie na sam Jom Kipur, najveći židovski blagdan. Napadač je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, a u tom 35-minutnom videu muškarac kaže da “holokausta nije bilo” i da su Židovi uzrok svih problema.