Neka se istraži

Pljušte reakcije na aferu SMS-ovi. U HDZ-u zbunjeni: ‘Još ne znamo što je prava istina’

Hina

Reuters

Reuters

»Čitao sam po medijima da su u aferi sms-ova sudjelovali Milijan Brkić i Tomislav Karamarko, no Uskok je pokrenuo istrage i ne bi bilo dobro komentirati dok se istrage ne dovrše«, rekao je Kuščević



Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu kako je o navodima da su u aferi sms-ova sudjelovali Milijan Brkić i Tomislav Karamarko čitao po medijima, te nije želio komentirati slučaj dok ne završi istraga Uskoka. 


»Čitao sam po medijima da su u aferi sms-ova sudjelovali Milijan Brkić i Tomislav Karamarko, no Uskok je pokrenuo istrage i ne bi bilo dobro komentirati dok se istrage ne dovrše«, rekao je Kuščević ispred Banskih dvora.


Na pitanje trebaju li Brkić i Karamarko snositi političku odgovornost pokaže li se to istinitim, Kuščević je rekao da se toliko toga piše, a ne znamo što je istina. »Pustimo neka se dovrše procesi, a onda ćemo razgovarati«, izjavio je ministar uprave.




Upitan ima li problema između Milijana Brkića i Andreja Plenkovića, Kuščević je odgovorio kako nije primijetio da postoje određeni problemi dublje prirode.


»Mislim da funkcioniraju kako funkcioniraju predsjednik i njegov zamjenik«, istaknuo je. »Meni je bitno da se takve stvari ili bilo kakve kriminalne stvari ne događaju uz blagoslov vrha stranke odnosno bilo koga u stranci«, rekao je.


Što se tiče prosvjeda u Vukovaru i tvrdnji koalicijskih partnera, poput Branimira Glavaša, da iza njega stoji Milijan Brkić, Kuščević je rekao kako je pročitao da je gospodin Brkić jasno rekao da svi suosjećamo sa žrtvama Vukovara, da je potrebno procesuirati ratne zločine, ali da se to ne rješava prosvjedima, već u za to nadležnim institucijama. Uputio je novinare i da Branimira Glavaša upitaju zabog čega je on to rekao.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu, komentirajući uhićenje njegova vozača Blaža Curića, jer je navodno osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, kako očekuje da će »apsolutno svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni«. 


»Nemam tu što komentirati, čuo sam jutros da je uhićen jedan od mojih vozača koji radi u Ministarstvu poljoprivrede koji je, između ostalog, vozio i mene«, rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima.


»Svaka čast Ministarstvu unutarnjih poslova i DORH-u, a ja očekujem da će apsolutno svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni«, poručio je Tolušić.


Na upit je li znao da je njegov vozač bio u nekakvoj vezi s Vargom odgovorio je: »Do danas ne«.


Ako se pokaže da su lažne SMS poruke bile korištene za unutarstranačke sukobe, kaže Tolušić, policija i DORH moraju ispitati sve. »Sve se mora kazniti koji su imali prste u tome, sve koji su krivi«, kazao je.


Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upitao se u srijedu, u kontekstu afere lažnih SMS poruka, kako je moguće da tajne službe daju ključne povjerljive informacije medijima, te je izrazio sumnju da nalog o puštanju informacija u medije dolazi iz samog vrha države. 


»Kad otvorimo bilo koji portal, možemo pratiti korak po korak što poduzimaju tajne službe. Je li to u nekoj normalnoj državi moguće«, pitao se Zekanović u slobodnom govoru u Saboru.


Sumnja, kaže, da s najvišeg vrha države dolazi nalog da se informacije puštaju. »Imamo običan međustranački obračun, gdje se tajne službe koriste da bi se riješili neki međustranački problemi unutar najveće stranke u državi«, ustvrdio je Zekanović


Za prosvjed koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio za 13. listopada ocijenio je kako ga je »Penava napravio od srca kao istinski domoljub«, ali je pritom pogriješio jer s jedne strane zamjera institucijama njihov nerad, a s druge strane podržava institucije i premijera.


»Situacija je malo šizofrena, ne možete kritizirati pa onda podržavati institucije«, poručio je Zekanović Penavi.