Nove prijetnje na Dalekom istoku

Pjongjang postavio novi ultimatum Seulu: ispričajte se ili krećemo u napad

Hina

Pjongjang je u utorak postavio Seulu ultimatum zaprijetivši mu napadom ako se Južna Koreja ne ispriča za svoje neprijateljsko ponašanje prema njegovu režimu, a Sjedinjene Države su rekle da su spremne pregovarati sa Sjeverom ako načini jedan korak prema njima



Upozorenje Pjongjanga uslijedilo je dan nakon odlaska američkog državnog tajnika Johna Kerryja iz istočne Azije gdje je boravio u četverodnevnoj turneji kako bi pružio potporu Južnoj Koreji i Japanu te pozvao Kinu da smiri susjeda.


U ponedjeljak, na dan 101. obljetnice rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje i djeda sadašnjeg čelnika, četrdesetak prosvjednika u Seulu je palilo fotografije sjevernokorejskih čelnika: utemeljitelja Kim Il-sunga, njegova sina Kima Jong-ila – obojica su pokojni – i unuka Kima Jong-una.


Ocijenivši te čine “strašnima” i “trostruko prokletima”, vrhovno zapovjedništvo sjevernokorejske vojske upozorilo je u utorak da se “osveta može bez prethodnog upozorenja ostvariti u bilo kojem trenutku sve dok Seul ne prekine s kriminalnim činima koji vrijeđaju dostojanstvo vrhovnog zapovjedništva Sjeverne Koreje”.




Međunarodna zajednica se pribojavala da će Sjever obljetnicu 15. travnja obilježiti raketnim pokusom.


No vojska se ograničila na postavljanje ultimatimu Seulu dodavši da bi se Južna Koreja, kada bi doista htjela dijalog i pregovore, “ispričala za sve neprijateljske čine prema Sjevernoj Koreji”.


Kim Yong-hyun, stručnjak za Sjevernu Koreju na sveučilištu Dongguk u Seulu ističe laganu promjenu retorike Pjongjanga: “Sada se naglasak premješta na uvjete za nastavak dijaloga i to nije zanemarivo”, rekao je.


Napetosti na Korejskom poluotoku su naglo porasle nakon novog paketa UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina trećeg nuklearnog pokusa koji je izvela 12. veljače.


(Hina) xvrad ydv