Izazov epohalnih proporcija

Papa Franjo upozorava: Klimatske promjene prijete čovječanstvu. Uništavamo civilizaciju

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Naša želja da osiguramo energiju za sve ne smije voditi ka neželjenom učinku spirale ekstremnih klimatskih promjena zbog povećanja globalne temperature - surovijem okolišu i povećanju siromaštva", kazao je Papa.



VATIKAN – Papa Franjo upozorio je u subotu da bi klimatske promjene mogle uništiti čovječanstvo i pozvao šefove naftne i plinske industrije da pomognu svijetu da se prebaci na čista goriva kako bi se izbjegla katastrofa.


“Civilizaciji je potrebna energija, ali korištenje energije ne smije uništiti civilizaciju”, kazao je Papa izvršnim direktorima vodećih naftnih tvrtki na dvodnevnoj konferenciji u Vatikanu.


Klimatske promjene su izazov “epohalnih proporcija”, kazao je Papa i dodao da je svijetu potrebna vrsta energije koja će pobijediti zagađenje, iskorijeniti siromaštvo i promicati socijalnu pravdu.




Istaknuo je da su današnji izazovi međusobno povezani te da ukoliko eliminiramo siromaštvo i glad, više od milijardu ljudi koji su danas bez električne energije trebaju dobiti pristup toj energiji.


“Naša želja da osiguramo energiju za sve ne smije voditi ka neželjenom učinku spirale ekstremnih klimatskih promjena zbog povećanja globalne temperature – surovijem okolišu i povećanju siromaštva”, kazao je Papa.


Na konferenciji Pontifikalne akademije znanosti sudjelovali su, između ostalih, čelnici ExxonMobila, ENI-a, British Petroleuma, Equinora, Occidental Petroleuma te investitori BlackRocka i drugih banaka.


Naftna i plinska industrija su pod sve većim pritiskom investitora i aktivista da povećaju svoj doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova kako bi se dostigli ciljevi zacrtani u Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015.