19 godina nakon smrti

Papa Franjo objavio: Majka Tereza proglašena sveticom

Hina

Reuters

Reuters

»Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da kao takva bude štovana od cijele Crkve«, kazao je papa Franjo, izgovarajući na latinskom uobičajenu frazu prilikom kanonizacije



VATIKAN Majku Terezu, katoličku redovnicu koja je pola stoljeća u indijskoj Kalkuti skrbila o siromašnima, papa Franjo proglasio je u nedjelju sveticom.


»Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da kao takva bude štovana od cijele Crkve«, kazao je papa Franjo, izgovarajući na latinskom uobičajenu frazu prilikom kanonizacije.


Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u rimu pred oko 100.000 štovatelja. U katoličkom kalendaru Majka Tereza će se slaviti 5. rujna, na dan njezine smrti. Nakon završetka svečanosti, papa Franjo će podijeliti obroke za 1500 siromašnih, o kojima se posebice brinu Misionarke ljubavi, družbe koju je ustanovila sama Majka Tereza.




Rođena kao Agnes Gonxa Bojaxiu 1919. u Skoplju kao pripadnica albanske etničke manjine, Tereza je većinu svog života provela u Indiji pomažući najpotrebitijima.


Već u 12. godini Agnes je znala da želi služiti Bogu i siromašnima. Kad joj je bilo 18 pridružila se Družbi Sestara Naše Gospe od Loreta, irskoj zajednici sestara koja je vodila škole u Indiji. Uzela je ime Tereza.


U Indiju je iz Dublina stigla 1929. i podučavala je u školi za djevojčice u Calcutti, danas Kolkati, koju je vodila njezina družba. Na ulicama ispred samostana svakodnevno je gledala onemoćale i siromašne beskućnike za koje nitko nije mario.


Godine 1946. u vlaku za Darjeeling čula je Božji poziv da se pridruži Isusu u u brizi za siromašne.


Vatikan joj je godinu poslije dopustio da napusti sestre Gospe od Loreta i otvori prvu školu u sirotinjskom dijelu Kolkate.


Godine 1950. je dobila dozvolu da u Kolkati otvori svoj red Misionarke ljubavi, s ciljem da skrbi o onima za koje se nema tko brinuti, a ta družba danas ima 4500 sestara i djeluje u 133 zemlje.


Nakon proglašenja sveticom i Papinog naloga da je »kao takvu mora štovati cijela Crkva« diljem Indije su krenule molitvene i druge svečanosti. U Kalkoti su bili postavljeni golemi televizijski ekrani kako bi se mogla pratiti svečanost na Trgu sv. Petra. Ispred sjedišta Misionarki ljubavi u Kolkati okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik Mukherjee je majku Terezu nazvao »mesijom siromašnih i stupom potpore za onemoćale i napaćene«, dodavši da je svaki Indijac ponosan na njezinu kanonizaciju.


U pobodu njezine kanonizacije, u centrima Misionarki ljubavi u kući Majke Tereze te crkvama diljem Indije danas se održavaju posebna misna skavlja i skupne molitve. Veliko okupljanje najavljeno je i u gradu Ahmedabadu. U svim katoličkim župama u Indiji organizirani su zajednički obroci, simbolički podsjećajući na služenje Majke Tereze siromašnjima i potrebitima.