Nemiri u Francuskoj

Palež, kamenje, suzavci topovski udari: Sukobi u Parizu na prosvjedima žutih prsluka

Hina

REUTERS

REUTERS

Deseci prosvjednika s crnim kapuljačama bacali su kamenje na policiju, a neki su zapalili motocikle u središtu Pariza, pokazuju Reutersove snimke. Zapaljeno je i nekoliko koševa za smeće i skutera.



Sukobi su izbili između nekoliko desetaka prosvjednika i policije u Parizu u subotu, na 23. prosvjedu »žutih prsluka«, nakon što su vlasti upozorile da bi se na demonstracijama moglo ponoviti nasilje.


Deseci prosvjednika s crnim kapuljačama bacali su kamenje na policiju, a neki su zapalili motocikle u središtu Pariza, pokazuju Reutersove snimke. Zapaljeno je i nekoliko koševa za smeće i skutera.


Policija je odgovorila bacanjem suzavca i granata koje proizvode tzv. topovski udar. Dio policije krenuo je prema prosvjednicima kako bi kontrolirali gomilu i pogurali ju prema pariškom Trgu Republike na kojem je prosvjed dozvoljen.




Do 13 sati je uhićeno i pritvoreno oko 110 ljudi, otkrio je ured pariškog tužitelja.


Dio »žutih prsluka« kritički se osvrnuo na dirnutost međunarodne zajednice sudbinom katedrale Notre-Dame, napose zbog velikodušnih obećanja vodećih francuskih poslovnih ljudi da će izdvojiti milijunske donacije za njezinu obnovu. Zbog toga su brojni pohrlili pozdravili humorističnu objavu kojom se na Twitteru oglasio romanopisac Ollivier Pourriol.


Dan nakon požara on je na društvenoj mreži napisao »Victor Hugo zahvaljuje svim velikodušnim donatorima na donacijama za spas pariške Notre-Dame i predlaže im da jednako učine za ‘Jadnike’«, što je naslov drugog velikog djela francuskog pisca iz 19. stoljeća koji je svojim djelom »Zvonar crkve Notre-Dame« upisao tu katedralu u legendu.


Grad je bio pod visokim mjerama sigurnosti nakon što je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao da su ga obavještajne službe izvijestile o mogućem povratku nasilnih prosvjednika koji žele stvoriti kaos u Parizu, Toulouseu, Monptellieru i Bordeauxu, kao na nasilnim prosvjedima 16. ožujka.


Velik dio pariške podzemne željezničke mreže je zatvoren, a na ulice francuskih gradova poslano je 60 tisuća policajaca.


Prosvjedi »žutih prsluka« izbili su sredinom studenoga, u početku zbog najavljenog poreza na gorivo i visokih troškova života, no evoluirali su u širi pokret protiv ekonomskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona.


Macron je trebao u ponedjeljak navečer održati obraćanje naciji nakon tromjesečne nacionalne rasprave i iznijeti svoj plan odgovora na krizu izazvanu prosvjedima »žutih prsluka«, ali ga je odgodio zbog katastrofalnog požara u Notre-Dameu. Očekuje se da će imati obraćanje idući četvrtak.