Visoka napetost

PROGLAŠEN POLICIJSKI SAT U Trstu marširalo gotovo dvije tisuće neofašista i čak pet tisuća antifašista

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Proglašen je policijski sat od 15 sati, a gradska vlast  je građanima savjetovala da zbog sigurnosti ostanu u svojim kućama od 12 do 20 sati



NOVO 20.30 Prema policijskoj procjeni, u maršu antifašista sudjelovalo je čak pet tisuća ljudi, dok je u neofašističkoj koloni bilo nešto manje od dvije tisuće sudionika, piše Il Piccolo.


NOVO 19.30 Il Piccolo piše da dosad u Trstu nije bilo sukoba. Fašisti su zaključili marš i oko 19.30 su spremni održati govor.


Na tršćanskim ulicama koje su prepune policajaca i karabinjera, sudionici dvaju marševa, onog neofašističkog i onog antifašističkog, kasnili su s polaskom.





Iščekivanje su prekinuli antifašisti te su u 16 umjesto u 15 sati krenuli s trga Campo San Giacomo noseći plahtu s natpisom ‘Oslobodimo se svih fašizama’, piše il Piccolo. 



U koloni ima otprilike tri tisuće prosvjednika, kako procjenjuju snage reda. Nose zastave dok uzvikuju antirasističke parole. U koloni su osim antifašista, pripadnici destaka udruženja, sindikata, te brojni studenti i građani kao i političari, pripadnici PD-a i PCI-a. 



Oko 17.48 sati antifašistička kolona stigla je na svoj cilj – trg Piazza Goldoni te će uslijediti govor.  


Neofašisti, CasaPound, Trst, screenshot,


Neofašisti, CasaPound, Trst, screenshot,



Paralelno, s druge strane grada u Riborgu pripadnici i pristaše neofašističke stranke CasaPound krenuli su oko 16.30 sati umjesto u 15 sati kako je bilo predviđeno. Usporili su ritam nakon što su se zagrijali slušajući heavy metal glazbu i nešto klasike. Ima ih otprilike dvije tisuće. 


Antifašisti, Trst, Telequattro, screenshot


Antifašisti, Trst, Telequattro, screenshot



Antifašisti, Trst, Il Piccolo, screenshot


Antifašisti, Trst, Il Piccolo, screenshot



Tijekom jutra su izbili prvi neredi u Trstu, u očekivanju marša pripadnika neofašističke stranke CasaPound i marša njihovih protivnika, nekoliko se mladih antifašista okovima vezalo za ogradu oko kipa Giuseppea Verdija, na Piazzi San Giovanni kako bi spriječili marš stranke CasaPound.



Ukupno je desetak mladih prosvjedovalo ujutro uzvikujući ‘ovuda neće proći fašisti’ i ‘pasivni otpor’. Neke od njih odmah su odveli policija i karabinjeri. Na mjesto incidenta stigli su i vatrogasci. No nemiri nisu ugašeni jer su se prosvjednici popeli na kip te nastavili prosvjedovati vičući pomoću megafona. 



Neofašistički marš organiziraju militanti i simpatizeri stranke CasaPound koji su stigli u Trst u tridesetak autobusa iz cijele Italije. Cilj mu je slaviti stotu obljetnicu talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu, kako je rekao tajnik stranke Casa Pound Simone Di Stefano.



Marš njihovih protivnika organizira udruga Antifašistički i antirasistički Trst, a podržavaju ga brojni sindikati, građani te istaknuti političari.


Proglašen je policijski sat od 15 sati, a gradska vlast  je građanima savjetovala da zbog sigurnosti ostanu u svojim kućama od 12 do 20 sati.