Notre Dame u požaru

POGLEDAJTE ŠTO SMO IZGUBILI: Neprocjenjiva vrijednost svjetske kulturne baštine večeras nestaje u vatri

P. N.

REUTERS/Charles Platiau

REUTERS/Charles Platiau

Gradnja katedrale Notre Dame započela je 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Wikipedia navodi da je katedrala dovršena tek 1345. godine, kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.



U ovom trenutku još nije poznato koliko će ostati od crkve Notre Dame, najpoznatije pariške crkve, najposjećenijeg spomenika rane gotike u Francuskoj.


Katedrala Notre Dame svjetsku pop-kulturnu slavu stekla je zahvaljujući Victoru Hugou, koji je parišku bogomolju ovjekovječio u svom slavnom romanu “Zvonar katedrale Notre-Dame”, po kojem su kasnije snimani vrlo uspjeli filmovi.


Gradnja katedrale Notre Dame započela je 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Wikipedia navodi da je katedrala dovršena tek 1345. godine, kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.




Hrvatska enciklopedija o njoj piše:


Notre-Dame (francuski Naša Gospa), stari francuski naziv za Mariju, majku Isusa Krista, a po tome i za crkve koje su joj posvećene. Notre-Dame-de-Paris, katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji, jedan od glavnih spomenika francuske rane gotike. Početci gradnje idu u sredinu XII. st., a glavni dijelovi potječu iz XIII. i XIV. stoljeća. Crkva ima 5 uzdužnih brodova, presječenih transeptom, te povišen kor s deambulatorijem i vijencem apsidalnih kapela. U gradnji je proveden sustav gotičke konstrukcije s potpornim stupovima i lukovima te sa svodom na šiljastim rebrima. Na pročelju (s dvama zvonicima) tupih platforma prevladavaju vodoravne linije koje arhitektonsku masu dijele u nekoliko katova. Plastikom su bogato urešena tri portala glavnoga ulaza, a unutrašnjost crkve obiluje kipovima, nadgrobnim spomenicima i namještajem (djelomice od drva). Posebnu vrijednost imaju prozori sa slikama na staklu (vitraji). U riznici postoje mnogi vrijedni predmeti umjetničkoga obrta. Generalnu restauraciju vodio je E. Viollet-le-Duc (1845–64).


Na ovom mjestu pogledajte fotografije pariških reportera Reutersa, koji bilježe potresne trenutke u kojima vatra guta francusko i svjetsko kulturno blago, a nakon njih možete pogledati video o tome što Francuskoj i svijetu predstavlja crkve Notre Dame.










foto:  REUTERS/Charles Platiau


foto: REUTERS/Charles Platiau