Srezan rast

PADA RUBLJA Moskva upozorila Washington: sankcije ruskim bankama su objava ekonomskog rata

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Upozorenje, koje je poslao premijer Dmitrij Medvedev, pokazuje kako je Rusiju strah novih restrikcija njezinog gospodarstva



MOSKVA Rusija je upozorila Sjedinjene Države kako će svaki pokušaj ograničavanja aktivnosti ruskih banaka smatrati objavom ekonomskog rata, na što će odgovoriti istim mjerama.


Upozorenje, koje je poslao premijer Dmitrij Medvedev, pokazuje kako je Rusiju strah novih restrikcija njezinog gospodarstva. Ovoga je tjedna, uslijed nervoze oko sankcija, vrijednost rublje opala za šest posto.


Ekonomisti očekuju da će rusko gospodarstvo ove godine rasti za 1.8 posto. Međutim, ukoliko se sankcije koje predlaže Kongres i State Department primijene u cijelosti, što još uvijek nije sigurno, neki ekonomisti očekuju da će gospodarski rast biti srezan na nulu.


Zategnuti odnosi




Ruska strategija poboljšanja zategnutih odnosa sa SAD-om kroz suradnju s predsjednikom Donaldom Trumpom naišla je na poteškoće nakon što su američki zakonodavci pokrenuli nove sankcije, iz straha da je Trump previše mekan prema Rusiji.


Uoči američkih kongresnih i senatskih izbora usred Trumpova mandata to s druge strane stavlja pritisak na američkog predsjednika da pokaže kako je čvrst prema Rusiji.


U srijedu je State Department najavio novu rundu sankcija, što je snizilo vrijednost rublje najniže u zadnje dvije godine i potaknulo velike prodaje iz straha da je Rusija zapela u spirali beskranjih sankcija.


Odvojeni prijedlozi zakona koje su prošli tjedan predstavili republikanski i demokratski senatori, kolokvijalno nazvani »mjere sankcija iz pakla«, predlažu ograničenja poslovanja nekoliko ruskih banaka u državnom vlasništvu koje djeluju u SAD-u te restrikcije njihove upotrebe dolara.


Medvedev je kazao kako će Moskva poduzeti ekonomske, političke i druge mjere protiv SAD-a ukoliko Washington sankcionira ruske banke.


»Ne želim komentirati buduće sankcije, no mogu kazati jednu stvar: Ako uslijedi neka zabrana djelovanja banaka ili se ograniči njihova upotreba neke valute, to je moguće jasno nazvati objavom ekonomskog rata«, rekao je Medvedev.


»I potrebno je reagirati na ovaj rat ekonomski, politički ili, ukoliko je potrebno, drugim mjerama. I naši američki prijatelji to trebaju razumjeti.«, kazao je, govoreći o putu na ruski Daleki istok.


Malo što mogu učiniti


U praksi je ipak malo toga što Rusija može učiniti kao odgovor na američke sankcije, a da ne ošteti ekonomiju ili zakine svoje potrošače. Dužnosnici u Moskvi jasno su dali do znanja kako se ne žele uvući u nešto što opisuju kao obostrano štetan rat sankcijama.


Prijetnja novih američkih sankcija održala je u petak pritisak na rublji te ju je u jednom trenu poslala na najnižu vrijednost u prethodne dvije godine, nakon čega je rublja vratila dio izgubljenog.


Središnja banka Ruske Federacije rekla je kako je takav pad rublje »prirodna reakcija« na vijesti o novim američkim sankcijama te kako imaju alate potrebne za sprječavanje bilo kakve prijetnje financijskoj stabilnosti.


Jedan od alata bi mogao biti, kažu, ograničavanje volatilnosti tržišta tako što će se precizno odrediti koliko se stranih valuta kupuju. U petak su podatci Središnje banke pokazali da je u srijedu počela kupovati manje stranih valuta, što je bio prvi dan pada rublje.


Sudbina američkih sankcija protiv Rusije na koje se osvrnuo Medvedev neizvjesna je. Američki kongres u Washingtonu neće se naći u svom punom sastavu sve do rujna, a čak ni tada, očekuje se, mjere neće biti izglasane u cijelosti.


Iako je teško procjenjivati toliko unaprijed, kazali su kako je vjerojatnije da će se samo neke od odredbi naći kao amandmani u drugim zakonima.