Istraživanje

Oslabila potpora opozivu Trumpa: Broj onih koji žele da ostani i onih koji bi da odstupi je sada gotovo izjednačen

Hina

Reuters

Reuters

Amerikanci su pokazali snažnije zanimanje prošli mjesec za sankcioniranje predsjednika, i njegovo moguće uklanjanje s dužnosti, putem kongresnog opoziva nakon što je zviždač rekao kako je Trump možda zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi povećao izglede da bude ponovno izabran za predsjednika



Potpora opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa oslabila je ovaj tjedan, prema istraživanju javnoga mišljenja Reuters/Ipsos, dok se Bijela kuća priprema na dugačku borbu protiv optužba demokrata da je administracija izvršila pritisak na stranu vladu da istraži jednog od Trumpovih demokratskih suparnika.


Istraživanje provedeno 14. i 15. listopada i objavljeno u utorak pokazalo je da 43 posto odraslih u SAD-u misli kako Trumpa »treba opozvati«, što je 2 postotna boda manje od sličnog istraživanja prošlog tjedan. Njih 42 posto reklo je da on »ne treba biti opozvan«, a 14 posto je reklo kako nisu sigurni.


Amerikanci su pokazali snažnije zanimanje prošli mjesec za sankcioniranje predsjednika, i njegovo moguće uklanjanje s dužnosti, putem kongresnog opoziva nakon što je zviždač rekao kako je Trump možda zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi povećao izglede da bude ponovno izabran za predsjednika.




Zviždač je izvijestio kako je izgledalo da Trump vrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u telefonskom razgovoru 25. srpnja da istraži navode o korupciji protiv bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji bi mogao dobiti kandidaturu Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020.


Trump je zanijekao da je učinio išta loše, a Zelenskij je zanijekao da je na njega vršen pritisak.


Većina ispitanika njih 60 posto smatra da bi se »Kongres trebao usredotočiti na rješavanje važnih problema s kojima su suočeni Amerikanci, a ne se usredotočiti na istragu predsjednika Trumpa«, dok njih 57 misli da Kongres treba istražiti je li Trump počinio nešto u ukrajinskom telefonskom razgovoru zbog čega bi mogao biti opozvan.


Anketa Reuters/Ipsos je provedena internetski, na engleskom jeziku, diljem Sjedinjenih Država. Uključila je odgovore 1115 odraslih i ima interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti ankete, od oko 3 postotna boda.