Prosvjednici se okupljaju u glavnom gradu Tajlanda

Oporba traži raspuštanje vlade i osnivanje “narodnog vijeća”

Hina

Yingluck je pobijedila na posljednjim izborima 2011. no prosvjednici tvrde da zemljom i dalje upravlja njen brat, svrgnuti bivši čelnik Thaksin Shinawatra.



BANGKOK Desetak tisuća protuvladinih prosvjednika okupilo se u nedjelju na nekoliko mjesta u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.


Premijerka Yingluck Shinawatra najavila je održavanje izbora 2. veljače kako bi okončala tjedne masovnih prosvjeda. Yingluck je pobijedila na posljednjim izborima 2011. no prosvjednici tvrde da zemljom i dalje upravlja njen brat, svrgnuti bivši čelnik Thaksin Shinawatra.


Stotine prosvjednika okružile su njenu kuću izvikuju slogane zahtijevajući da ona ode sa dužnosti. Vođa prosvjednika Suthep Thaugsuban traži raspuštanje vlade i osnivanje »narodnog vijeća«.




Premijerkina stranka Pheu Thai imala je većinu u parlamentu raspuštenom 9. prosinca i ima značajnu potporu ruralnih područja Tajlanda.


Smatra se kako ima dobre izglede pobijediti na izborima u veljači.


Glavna tajlandska oporbena stranka, Demokratska stranka, najavila je da će bojkotirati prijevremene izbore.


Čelnik stranke Abhisit Vejjajiva na konferenciji za tisak je objavio da stranka neće istaknuti svoje kandidate rekavši da »tajlandska politika prolazi kroz razdoblje neuspjeha«.