Izbori u Bavarskoj

Odlazi li Angela Merkel: ‘Svijet se brzo mijenja. Mogu zaključiti da me nećete ostaviti na kiši’

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Ako Merkel ne ostane, CDU će imati veliki problem", rekao je berlinski politolog Wolfgang Merkel. "Stranka trenutno nema uvjerljivu osobu koja bi mogla zamijeniti", dodao je.



BERLIN – Domovina korporacijskih divova poput BMW-a, Siemensa i Allianza, južna njemačka savezna pokrajina Bavarska u nedjelju izlazi na izbore koji bi mogli potaknuti političke promjene diljem zemlje.


Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će izbori u bogatoj Bavarskoj pomoći vratiti osjećaj stabilnosti u njemački politički život, nakon krize koja je potresa zadnju godinu.


No, predizborne ankete pokazuju da će se Kršćansko-socijalna unija (CSU), saveznica Angele Merkel, suočiti s katastrofalnim rezultatom u nedjelju i da će izbori otvoriti vrata velikom preoblikovanju nacionalnih politika, uključujući ponovno aktualiziranje pitanja o budućnosti same kancelarke.




Sa svojim planinskim krajolicima, bajkovitim dvorcima i tradicionalnim kožnim kratkim hlačama, Bavarska pomaže u stvaranju globalnog imidža Njemačke.


No, u rujnu 2015. Bavarska se našla na prvoj liniji njemačke i europske političke debate kada su tražitelji azila s Bliskog istoka i Afrike nahrupili na njezinu južnu granicu nakon prolaska tzv. balkanskom rutom.


Merkel je i danas suočena s kritikama i unutar vladajuće koalicije i šireg biračkog tijela zbog tadašnje odluke o otvaranju njemačkih granica izbjeglicama.


Vjerojatni debakl CSU-a u Bavarskoj samo će naglasiti da je Merkel nakon 13 godina na vlasti zašla u razdoblje političke tranzicije.


Konzervativni CSU koji vlada Bavarskom više od 70 godina, pokušao se u izbornoj kampanji držati desno kako bi obranio svoju apsolutnu većinu od prijetnje protuuseljeničkog AfD-a.


Nakon osvajanja 47.7 posto glasova na izborima u rujnu 2013, podrška CSU-u srozala se na samo 22 posto prema anketi koju je prošlog tjedna objavio ARD.


Očekuje se da će Alternativa za Njemačku u Bavarskoj osvojiti 10 posto glasova, što će stranci pomoći u konsolidiranju političke važnosti diljem zemlje. AfD ima zastupnike u nacionalnom parlamentu i većini pokrajinskih skupština.


Ponižavajući ishod u Bavarskoj mogao bi dovesti u pitanje političku budućnost saveznog ministra unutarnjih poslova i čelnika CSU-a Horsta Seehofera. Vodstvo stranke unaprijed ga je počelo kriviti za pretpostavljeni debakl na izborima.


Kao da to nije dovoljno, i drugi koalicijski partner Angele Merkel na državnoj razini, SPD, mogao bi proći jednako loše. Ankete pokazuju da su podrška socijaldemokratima u Bavarskoj prepolovila od izbora 2013.


Loš rezultat SPD-a mogao bi rezultirati unutarstranačkim tenzijama o njegovu sudjelovanju u velikoj koaliciji pa i potaknuti pozive da se povuče.


Odlazi li Merkel?


Tvrdokorni stavovi o migraciji i promociji tradicionalnih vrijednosti bavarskog premijera Markusa Soedera, koji tako pokušava zaustaviti rast podrške AfD-u, izazvali su izgleda suprotan učinak.


Čini se da je Soederova kampanja, umjesto da zaustavi pad potpore CSU-u, potaknula liberalnije birače da se više okrenu Zelenima, stranci lijevog centra s progresivnim stavom o migraciji.


To je povećalo izglede da će CSU, želi li ostati na vlasti, morati posegnuti za prisilnom i nesigurnom koalicijom sa Zelenima.


S još jednom teškom izbornom bitkom u zapadnoj pokrajini Hessenu kasnije u listopadu, nacionalni politički fokus već je usmjeren prema kongresu CDU-u u prosincu kada je bi Merkel ponovno trebala biti izabrana za čelnicu stranke.


“Ako Merkel ne ostane, CDU će imati veliki problem”, rekao je berlinski politolog Wolfgang Merkel.


“Stranka trenutno nema uvjerljivu osobu koja bi mogla zamijeniti”, dodao je.


Premijer Hessena Volker Bouffier (CDU) odbacio je nagađanja da će kancelarka odstupiti s čela stranke i uvjeren je da će dobiti “jasnu podršku” za još jedan mandat.


Dok većina analitičara očekuje da će se Merkel povući prije sljedećih izbora 2021., kancelarka se suočava i s pritiskom nove generacije CDU-a, koja traži modernizaciju stranačkog vodstva, i zahtijeva novi smjer u nekim političkim pitanjima, uključujući migracije.


“Svijet se brzo mijenja”, rekla je Merkel na nedavnoj konferenciji mladeži CDU-a, koje joj je poklonilo žutu kabanicu i par debelih čarapa za planinarenje. Šef mladeži kazao je da će joj to biti potrebno da se pripremi za političke oluje koje slijede.


“Na temelju poklona mogu zaključiti da me nećete ostaviti na kiši”, našalila se Merkel.