Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. travnja 2019.
U Velikoj Britaniji svjedočile prve žrtve novinara

O prisluškivanju svjedočio Hugh Grant i majka ubijene Milly Dowler

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2011. u 18:38 2011-11-21T18:38:56+01:00

Glumac Hugh Grant, spisateljica JK Rowling, te otac nestale djevojčice Madeleine McCann pristali su svejdočiti

LONDON Istraga skandala prisluškivanja u Velikoj Britaniji počela je u ponedjeljak svjedočenjem žrtava među kojima su i roditelji ubijene adolescentice te glumac Hugh Grant, veliki protivnik medijskog zadiranja u privatni život ljudi.

Majka ubijene adolescentice Milly Dowler, jedna od žrtava prisluškivanja, ispričala je svoje užasno iskustvo za koje je odgovoran tabloid News of the World. Kada im je 13-godišnja kći nestala, njezini su je roditelji neprestance nazivali te se spremnik glasovnih poruka njezina mobitela napunio.

No detektiv koji je radio za tabloid izbrisao je poruke i time naveo roditelje i policiju na pogrešan zaključak da je djevojčica živa i da je preslušala njihove poruke. Skandal s prisluškivanjem mobitela Milly Dowler izazvao je političko-medijski potres u Velikoj Britaniji.

Vlada je stoga oformila istražno povjerenstvo i donijela preporuke za medije koje su novinari tabloida dočekali na nož tvrdeći da oni samo brane »pravo na informiranje javnosti« po svaku cijenu. News of the World optužen je da je prisluškivao 5.800 osoba ranih 2000-ih godina kako bi nahranio svoj stroj za razotkrivanje afera.

Tu aferu koja je potresla medijsko carstvo magnata Ruperta Murdocha list je platio svojim ukidanjem. Vladino povjerenstvo, koje radi usporedo s policijom i treba u rujnu 2102., predstaviti zaključke, najavilo je da se neće ograničiti samo na istrage News of the Worlda.

Glumac Hugh Grant, česta meta tabloida i žrtva prisluškivanja od 2004. i 2006., pristao je svjedočiti pred povjerenstvom. Među svjedocima su i JK Rowling, autorica sage o Harryju Potteru te otac Madeleine McCann, djevojčice nestale u Portugalu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja