28 tijela ekshumirano kod Vlasenice

Nove masovne grobnice pronađene u istočnoj Bosni, na području obuhvaćenom optužnicom protiv Mladića

Hina

Reuters

Reuters

Dvije masovne grobnice, koje su bile međusobno udaljene petnaestak metara, otkrivene su na lokaciji Jelovačka česma kod Vlasenice, gdje su paravojne postrojbe bosanskih Srba 1992. organizirale masovne progone bošnjačkog stanovništva. Istražitelji INO BiH imaju informacije kako se kod Vlasenice nalaze još dvije masovne grobnice pa će se provesti pretrage terena kako bi se provjerili ti navodi



SARAJEVO U okolici mjesta Vlasenica u istočnoj Bosni pronađene su masovne grobnice iz kojih je ekshumirano 28 tijela žrtava ubijenih tijekom posljednjeg rata, izvjestili su u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.


Dvije masovne grobnice, koje su bile međusobno udaljene petnaestak metara, otkrivene su na lokaciji Jelovačka česma kod Vlasenice, gdje su paravojne postrojbe bosanskih Srba 1992. organizirale masovne progone bošnjačkog stanovništva.


Vlasenica je bila jedna od općina koja je bila obuhvaćena optužnicom za genocid po kojoj je pred Haaškim tribunalom sudilo ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.




Na području vlaseničke općine ubijeno je više od tri tisuće Bošnjaka, a i danas se traga za tijelima gotovo polovice žrtava.


Kako je izjavila glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO) Lejla Čengić, forenzičari su tijekom ekshumacije pronašli cjelovite kosture dvanaest osoba te dijelove tijela još šesnaest žrtava.


Na temelju vanjskog pregleda utvrđeno je da je među žrtvama bila i jedna žena, a pronađeno je i dosta odjeće, obuće, zlatni nakit i drugi osobni predmeti i osobni dokumenti, što bi trebalo pomoći utvrđivanju identiteta ubijenih, prenijela je agencija Fena.


Iz pronađenih posmrtnih ostataka bit će uzeti uzorci DNK, a potom će se obaviti usporedba s uzorcima ranije prikupljenim od živih srodnika osoba koje se vode kao nestale, što je najpouzdanija metoda utvrđivanja identiteta žrtava.


Istražitelji INO BiH imaju informacije kako se kod Vlasenice nalaze još dvije masovne grobnice pa će se provesti pretrage terena kako bi se provjerili ti navodi.